PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La vaga, molt lluny

La caixa de solidaritat no ha tirat endavant i ara els sindicats esperen acordar una alternativa

Per Albert Belis

La protesta dels sindicats en un dels darrers plens del Consell General.
La protesta dels sindicats en un dels darrers plens del Consell General. | GPI

La vaga que els sindicats tenien previst convocar durant el mes de febrer ara mateix penja d’un fil. Després de la manifestació que van organitzar el 8 de desembre passat, els convocats van anunciar més mobilitzacions, entre les quals una jornada de vaga. Just abans de Nadal, i durant la protesta que van realitzar en un dels plens del Consell General, van anunciar que estaven preparant una caixa de solidaritat per fer front a les nòmines dels treballadors que participessin en la vaga. Abans de les vacances, van avançar que durant el mes de gener es dedicarien a tirar endavant aquesta caixa de solidaritat. A hores d’ara, ja avançat el mes, els sindicats han constatat que els treballadors no volen o no poden omplir aquesta caixa i, per tant, la vaga probablement no serà possible.

«Hem tingut molts problemes, perquè la gent arriba a final de mes molt escurada, i per això ens diuen que no hi ha possibilitats reals de fer aportacions, tant des del sector públic com des del privat», va afirmar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach. Tot i això, «estem valorant si es pot fer una vaga sense aquesta caixa, però és molt complicat, perquè si la gent no arriba a final de mes i, a sobre, si fem vaga, encara els penalitzaràs més, la situació es complica molt. No vull dir que no es farà, perquè no ho hem descartat del tot, però cada vegada és més difícil, així que no la convocarem si no es compleixen uns mínims perquè sigui un èxit», va afirmar el líder sindical. Ara bé, «no és un fracàs dels sindicats, sinó un fracàs social, perquè motius per fer-la n’hi ha per donar i per vendre».

Si finalment no es fa la vaga, com així semblaria ser, els sindicats ja contemplen alternatives. «De plans B hi ha els que vulguis i més, però fins ara hem estat centrats en la caixa de solidaritat», va relatar Ubach. De moment, l’USdA ha previst una trobada amb els grups parlamentaris del Consell General, sobretot els que es volen presentar a les pròximes eleccions, també aquells partits nous que no estan representats al parlament, però que volen concórrer als comicis. «El Govern de DA ens està deixant un país que és infumable per tots cantons, amb un nivell de vida alcista i un poder adquisitiu totalment destruït», va denunciar. Així, va afegir, «els hi hem de fer veure que la situació està molt fotuda».

A banda de les trobades amb els grups parlamentaris, quan els sindicats hagin copsat la seva opinió, organitzaran una campanya, «no en contra d’un partit», tot i que «ja sabem qui en té la responsabilitat», sinó «per canviar la tendència política que hi ha hagut durant aquests anys», va puntualitzar Ubach.

L’USdA es trobarà amb els grups parlamentaris i iniciarà una campanya per canviar la tendència

El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SE) també s’ha ocupat de l’organització de la manifestació del mes passat i de la vaga. En aquest sentit, coincideix amb la valoració de l’USdA. «Està la cosa fotuda, perquè els dies de vaga suposen molts diners, però ho estem intentant moure per veure si podem cobrir alguna part amb el pressupost dels sindicats, cosa que hem de consultar amb l’afiliació i encara ens hem de posar d’acord amb els cossos especials i altres sindicats». Ara bé, «no sé si arribarem abans de les eleccions, perquè la gent no està per això, així que en general ho veiem bastant negre, potser haurem d’emprendre altres accions perquè la vaga està descartada en un 80%», va lamentar la secretària d’organització del SEP, Carla Guinot. Si no es fa la vaga, va afegir, «alguna cosa farem, però encara no sabem el què, ja que uns tiren cap a una banda, altres cap a una altra i altres ho tenim molt clar, ens hem d’entendre».

Sobre si està previst que el sindicalisme estigui present en alguna llista electoral de cara a les pròximes eleccions generals, el secretari general de l’USdA va assegurar que «no ho crec, però sempre hi pot haver algun ensurt, que no serà el meu cas, perquè si jo hi anés seria per donar-li la volta a Andorra com un mitjó, cosa que no em deixaran fer i jo per anar a escalfar una cadira no serveixo, soc un cul inquiet», va reconèixer Ubach.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT