PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les vendes de tabac es recuperen un 25% respecte a l’any passat

Si es compara amb dades d’abans de la pandèmia, suposen pèrdues de més de l’11%

Per Victoria Gómez Pérez

Imatge d'arxiu d'un establiment de venda de tabac.
Imatge d'arxiu d'un establiment de venda de tabac. | Arxiu ANA

Les vendes de tabac el 2022 van augmentar un 25% respecte a l’any anterior, gràcies a la recuperació de l’absoluta normalitat postpandèmia. «El 2021 encara hi havia força restriccions de mobilitat, sobretot per la banda francesa, que van condicionar un mercat que tradicionalment havia estat molt actiu», va explicar el president de la Unió de Comerciants Andorrans de Tabac (UCAT), Raül Calvo, que, malgrat les dades positives, va avisar que no hi ha res a celebrar: «A mi m’agrada mirar més enrere, i tenint en compte les xifres del 2019, abans de la crisi sanitària, les vendes han caigut més d’un 11%», va puntualitzar. Cal recordar que el 2019 va ser un any negatiu per als comerciants de tabac perquè va ser en el qual va entrar en vigor la llei dels preus mínims, que va repercutir en la dinàmica del mercat i va marcar l’inici d’una tendència a la baixa que s’ha perllongat fins avui.

«Els resultats del 2022 són encoratjadors perquè el 2021 i el 2020 van ser molt crítics, però la realitat és que en els últims anys el nombre de fumadors s’ha reduït i, per tant, el volum de negoci és inferior», va reconèixer Calvo. Tot i que actualment el tabac encara s’enduu la majoria de les vendes, el president de l’UCAT va fer valdre que cada vegada més surten productes alternatius amb una gran influència, com les cigarretes electròniques, «que troben el seu dinamisme i compensen l’activitat econòmica». I és que el mercat continua funcionant amb regularitat, si bé des de dins del sector són conscients que cal una transformació lligada als nous hàbits de consum. «La venda exclusiva de cigarretes o de cigars, que també estan passant un moment molt delicat, és impensable», va assenyalar Calvo, tot matisant que no veu els nous invents com una competència, sinó com un complement que permet l’equilibri. «La tendència de creixement d’aparells electrònics és molt elevada i va molt de pressa i és en aquesta direcció cap a on hem de mirar els comerciants, sent conscients que els nostres marges de benefici únicament provinents del tabac es veuen cada vegada més limitats», va indicar. Tot i això, no creu que dispositius com els vaporitzadors arribin a substituir mai les cigarretes tradicionals.

Pel que fa als compradors, el president de l’UCAT –que està formada per més d’un centenar d’establiments– va indicar que gairebé la totalitat dels clients són turistes que venen a Andorra atrets pel diferencial de preu respecte als seus països. De fet, només cal comprovar els números de l’època del confinament en què la baixada va ser «abismal, dramàtica, difícil de pronunciar», en paraules de Calvo. Aleshores es va posar de manifest que la venda a residents és «pràcticament irrellevant» i que qui marca la tendència del mercat és el Pas de la Casa. En aquest sentit, la comparació de preu entre el Principat i França i Espanya és superior al 37,8%, que sobretot en comparació amb l’Estat gal pot suposar uns sis euros de diferència segons la marca i tipus. «Fa molts anys que França aplica una política de preus molt elevada per controlar i desincentivar el consum de tabac, per això al Pas les vendes són més importants. A Espanya, en canvi, les campanyes són més tímides i nosaltres estem al mig», va incidir Calvo.

Finalment, i quant al contraban, des de l’UCAT asseguren que no poden fer res per controlar-ho i que és una realitat amb la qual s’ha de conviure: «Sempre que hi hagi un diferencial de preus en una frontera hi haurà contraban. Nosaltres venem el màxim que podem per llei i el que després se’n faci surt del nostre control», va cloure el principal representant dels venedors de tabac. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT