PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El preu del metre quadrat dels locals comercials del Pas triplica el de la resta del país

Només casos específics de la capital i Escaldes superen el valor de la població encampadana

Per Pol Forcada Quevedo

Imatge d’arxiu dels carrers del Pas de la Casa.
Imatge d’arxiu dels carrers del Pas de la Casa. | Maricel Blanch

«Tot el que sigui local comercial al Pas de la Casa, per estadística i per probabilitat, sempre és molt car». Tant, «que tripliquen el preu de la resta del Principat», segons va assegurar un professional especialista en peritatge de béns immobles del país. Un fet que succeeix perquè la població encampadana «compta amb una xifra de negoci molt important, sobretot durant la temporada d’esquí». 

El Pas de la Casa és el primer poble després d’entrar per la frontera francoandorrana, fet que comporta un volum molt alt de clients d’aquest país: «El comprador francès representa tranquil·lament un 70% del total de visitants, i les compres a Andorra són molt més barates en comparació amb el país gal». Així doncs, tots els comerços «facturen barbaritats», donant com a resultat l’alt preu per metre quadrat (m2) en aquest tipus d’establiments.

En concret, el cost dels locals que no són cèntrics poden estar al voltant dels 4.000 euros per m2, mentre que els que si que ho són i estan a primera línia, «arriben tranquil·lament als 12.000 euros». Uns preus que, tal com va apuntar l’especialista, «històricament sempre han estat alts».

D’altra banda, l’evolució del valor per m2 al Pas de la Casa «sempre ha sigut bastant lineal», si bé des de fa uns cinc anys el cost ha incrementat. «Tot i que això ho acaba marcant el mateix mercat, nosaltres no preveiem que en els pròxims anys continuï augmentant», va asserir.

Pel que fa a la resta d’establiments d’aquest tipus al país, les parròquies d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany són les que més s’acosten al valor de la població encampadana. En aquest sentit, «casos especials que es troben a peu de carrer a l’avinguda Carlemany i Meritxell poden rondar entre els 5.000 i els 15.000 euros per metre quadrat». La resta de locals situats a segona línia i a les altres parròquies depenen del seu valor comercial: «Sant Julià de Lòria, Canillo i Ordino ho són poc, mentre que la Massana ho és una mica més», va assenyalar el professional. Així doncs, i en termes generals, el cost per m2 podria ser al voltant dels 2.000 i els 3.000 euros.

L’altra cara de la moneda, el professional especialista en peritatge de béns immobles va explicar que «el preu de l’habitatge al Pas de la Casa pot estar al voltant dels 2.000 i els 2.800 euros per m2». Aquesta casuística es dona perquè no hi ha residència nova: «Sobretot és construcció bastant antiga, d’uns 20, 30 i 40 anys. A més, acostumen a ser de mida estàndard tirant a petites», va afegir. En relació amb això, la poca obra nova que es fa «es mouria entorn els 3.000 euros, però la gran part no es troba a la venda perquè s’ha destinat a allotjament turístic».

En comparació amb els valors de la resta del Principat, la capital i Escaldes-Engordany encapçalen la llista com a mes cares. En aquest sentit, un pis ubicat a les zones comercials ronda a partir dels 5.000 euros per metre quadrat, i pot arribar fins als 12.000, un preu que l’especialista considera «molt elevat, encara que tingui acabats de primera o de luxe». Pel que fa a la resta de parròquies, el professional va assenyalar que a les dues anteriors la segueixen Ordino, ja que «sempre ha sigut més car del que és», juntament amb la Massana. La parròquia laurediana torna a ser, un altre cop, la que compta amb el cost més baix. Principalment perquè «no té gaire demanda i això comporta no haver-hi mercat». El preu per m2 d’aquestes parròquies, doncs, es trobaria al voltant dels 3.000 i els 3.500 euros sempre que sigui obra nova, mentre que en el cas de segona mà, «la gent s’aprofita i demana 3.300 euros d’un immoble que val 2.500».

Respecte a l’evolució del preu, «ha augmentat en general a totes les parròquies». Així, des de fa un parell d’anys, el mercat ha patit un increment d’entre el 10 i el 15% davant una gran demanda: «Sembla que la gent s’ha tornat una mica boja per comprar i canviar d’habitatge».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT