PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els allotjaments turístics del país preveuen un hivern «molt bo»

El president de l’AEAT assenyala que el balanç de la temporada nadalenca i de Cap d’Any és «excel·lent»

Per Pol Forcada Quevedo

Vista general d’una zona d’allotjaments turístics, al Tarter.
Vista general d’una zona d’allotjaments turístics, al Tarter. | Tony Lara

La temporada d’hivern tot just acaba de començar, però el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, ja va assenyalar que la previsió d’ocupació «és molt bona». Sobretot perquè les reserves s’estan deixant de fer a darrera hora i comencen a produir-se «amb previsió a llarg termini», un aspecte que Ruiz va voler destacar. «Veurem què passa, però en principi, si tot es compleix, podem tenir un període de rècord», va afegir.

El president de l’AEAT va explicar que el tipus de clients que vindran al país durant la temporada hivernal és molt variat: familiars, joves, adults, jubilats. En concret, aquests darrers són els que arriben entre setmana, ja que «tenen un poder adquisitiu més alt». Mentre que el cap de setmana és «més jove i familiar». Respecte a les nacionalitats, a banda dels turistes dels dos països veïns, «la previsió és que també arribaran xinesos i molts escandinaus, que ho faran a partir de febrer i març».

Pel que fa a la campanya d’estalvi energètic impulsada pel Govern, Ruiz la va valorar positivament perquè està donant els seus fruits, tot i que «encara s’han de comparar les dades de consum de quilowatts». «Les factures són bastant més altes que l’any passat, però per l’increment de cost de l’energia», va accentuar, tot i que «la gent que arriba ja està molt sensibilitzada amb el tema perquè als seus països també es dona la mateixa situació». 

Així, des de l’associació ja s’han impulsat una sèrie de prevencions, tal com implementar el màxim possible els llums de led, «intentar modificar els termòstats perquè no superin els 20 graus centígrads» i procurar bloquejar les finestres, ja que «ens hem trobat situacions on la gent posava la calefacció i obria tota la finestra sencera». Però la mesura principal, és proporcionar molta informació tant als apartaments com als ascensors. Amb tot, «potser no hem arribat al 15% ideal que marcava el Minsteri de Medi Ambient, però segur que hem tingut un estalvi energètic». 

Quant al balanç d’ocupació del període nadalenc i de Cap d’Any, és a dir, des del 25 de desembre fins a la primera setmana de gener, el president de l’AEAT va afirmar que és «excel·lent», arribant a xifres similars a les de prepandèmia, inclús alguns aconseguint superar-les.  Respecte a les dades de l’any anterior, que tal com va recordar Ruiz van ser molt bones, les d’enguany també s’han vist incrementades: «Tots han tingut millors números, però parlem d’un cinc o un 10%».

A banda, des de l’associació van apuntar que els hostalatges que no van augmentar les seves reserves és perquè van preferir «buscar producció envers ocupació». Un fet que es deu a una política d’increment de preus i que, per conseqüència, va atraure un tipus de client amb un nivell adquisitiu molt alt: «Parlant amb diferents comerços de la zona de Canillo i Soldeu, em van comentar que també hi ha hagut turistes que han vingut han gastat molt». Tot i això, «també va arribar gent que es portava molt de menjar del seu país». Per tant, es tracta de dos tipus de clients que, podríem dir, «són de dos extrems diferents», va asserir Ruiz.

En relació amb les nacionalitats dels usuaris, la previsió comptava amb una representació d’aproximadament un 80% d’espanyols, però la xifra definitiva va rondar entre el 60 i 70%, als quals van seguir els francesos, entre un 15 i un 20%. A més, «estem recuperant el client anglès», va celebrar el president de l’AEAT. 

Parlant en concret del pronòstic del Cap d’Any, aquest «s’ha complert i ha estat molt bo a totes les parròquies del país, inclús algun complex s’ha trobat entre un 95 i un 100% de reserves». Això sí, sense repetir-se la situació d’overbooking que van patir diferents establiments l’any 2021.

Finalment, Ruiz va recordar que a partir del 2 de gener, les reserves ja van començar a baixar sobretot al Pas de la Casa, mentre que a Canillo «la mitjana va ser d’entre el 85 i el 90% fins al dia de Reis». Tot i això, la situació actual continua deixant una bona ocupació els caps de setmana, mentre que entre setmana «baixa una mica, però s’aprofiten per tenir grups, per exemple d’infants».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT