PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els economistes auguren que l’IPC oscil·larà entre el 4 i el 5% el 2023

El COEA descarta una recessió i aposta per un escenari de «refredament» i «aturada» enguany

Per Albert Belis

Un consumidor fa la compra de la fruita en un establiment.
Un consumidor fa la compra de la fruita en un establiment. | MARICEL BLANCH

Els economistes auguren que la inflació, que ha tancat el 2022 a un 7,1%, baixarà durant el 2023 fins més avall del 5% i oscil·larà entre aquesta xifra i el 4%, a causa de les pujades dels tipus d’interès que està fent el Banc Central Europeu (BCE), que podrien arribar fins al 3% (mig punt més que ara, al 2,5%). «Una inflació del 7% són males notícies, perquè fa 40 anys que no teníem un IPC –Índex de Preus de Consum– tan elevat, però està en consonància a la resta de països europeus. Entre el 4 i el 5%, tot i baixar, també és elevada, i aquest escenari no se superarà fins al 2024 o 2025», va augurar el vocal de la junta de govern del Col·legi Oficial d’Economistes (COEA), Antoni Bisbal.

Pel que fa a les previsions de l’economia per al 2023 a Europa, els economistes descarten una recessió i consideren que l’escenari serà de «refredament» i d’«aturada», perquè l’increment dels tipus provoca que les persones tinguin «menys poder adquisitiu i menys capacitat de compra». Així doncs, «no entrarem en recessió, però sí que ens trobarem amb una aturada econòmica rellevant; alguns països sí que hi entraran, però altres aniran tirant, sobretot els del sud», com és el cas d’Andorra.

Al Principat, «ens en sortirem millor perquè tenim un turisme de proximitat que preveiem que no s’aturi igual que l’internacional». Així les coses, el COEA creu que l’economia andorrana «no creixerà com ha crescut el 2022», de manera que «hi haurà creixements molt més petits dels que hem tingut aquest any, pràcticament nuls o una mica positius».

Critica la mesura sobre els salaris i proposa una retribució variable amb beneficis socials

En termes del Producte Interior Brut (PIB), a Andorra s’estaria creixent entre un 1 i un 2%. «Seria positiu arribar a un 3%, però fer previsions és complicat perquè tenim dos condicionants rellevants: la guerra d’Ucraïna i l’evolució de la pandèmia. Si el conflicte no s’atura i la covid repunta un altre cop, veurem que l’economia patirà molt més, així que les perspectives no són molt encoratjadores», va afirmar Bisbal. Ara bé, Andorra compta amb unes millors previsions que el conjunt d’Europa, perquè «els països del nord pateixen unes inflacions desbocades, mentre el turisme no s’ha vist afectat de la mateixa manera. Ara per ara, és dels pocs sectors que estan aguantant, i encara més el de proximitat, ja que és de rendes mitjanes». Quant a la construcció, «a poc a poc s’anirà aturant», a causa, també, de les pujades de tipus d’interès, amb una població amb menys capacitat per adquirir habitatge.

Pel que fa a les mesures que ha proposat el Govern i que el Consell General ha d’aprovar el dia 19 sobre lloguers i salaris, el COEA «no està del tot d’acord», perquè «s’està potenciant l’escalada inflacionista, ja que l’increment dels sous fa que s’apugin els preus». Ara bé, «el Govern s’ha d’assegurar que els treballadors no perdin poder adquisitiu, i això es fa a través de mecanismes de retribució variable en funció de la producció, l’eficiència o l’eficàcia, barrejats amb beneficis socials, com ara assegurances de vida, pensions, oci o llars d’infants per als fills». D’aquesta manera, «s’assegura que el treballador tingui el mateix nivell de vida sense generar inflació». Així doncs, «la intenció del Govern ens sembla una mesura molt llatina, pròpia del sud d’Europa, que no està malament, però és la fàcil i s’hauria d’haver anat un pas més enllà, amb més creativitat, que és el que fan els països més avançats».

Sobre el cost elevat de l’energia i el carburant que ha protagonitzat el 2022, els economistes auguren que hi haurà «inestabilitat» i «fluctuacions» en el preu en funció de la situació geopolítica que hi hagi als països de l’entorn. «Si la guerra es tranquil·litza, hi haurà baixades, però si no és així continuarem amb l’energia cara», va vaticinar Bisbal.

Bon moment per estalviar per fer front a la volatilitat

Amb una situació com l’actual, què recomanen els economistes? Segons Bisbal, «ara és un bon moment per estalviar, ja que trobarem mercats volàtils, i per això no és la millor època per fer grans inversions, així que ens hem de prendre les coses amb tranquil·litat». Per això, va afegir el vocal de la junta del COEA, «és molt important tenir uns estalvis, per si el dia de demà les coses pinten pitjor del que ho fan actualment; cal tenir un petit coixí per fer front a les inestabilitats que hi poden haver durant el 2023».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT