PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Mútua Elèctrica inverteix 1,5 milions en un parc fotovoltaic a Naturland

Cada cota del parc generarà pel seu compte la totalitat de l’energia que consumeix

Per Pol Forcada Quevedo

Un moment de la signatura del conveni, ahir.
Un moment de la signatura del conveni, ahir. | Comú de Sant Julià de Lòria

Mútua Elèctrica i Camprabassa van signar ahir un conveni que permetrà la implementació d’un parc fotovoltaic als aparcaments de les dues cotes de Naturland. En aquest sentit, el director de Mútua Elèctrica, Joan Albert Farré, va assenyalar que l’entitat destinarà «al voltant d’1,5 milions d’euros» a aquesta iniciativa. De l’acord, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, en va extreure tres beneficis: «El primer, un acompanyament professional. A continuació, unes instal·lacions d’energia renovable. I el darrer, que som proveïdors d’electricitat pel nostre propi consum».

En concret, s’emplaçarà un sistema de marquesines als aparcaments que portaran incorporades les plaques fotovoltaiques. Més en detall, a la Cota 1.600 s’establiran quatre cobertures en una superfície de 1.800 metres quadrats, mentre que a la 2.000 en seran tres en un espai de 1.650 metres quadrats. 

Segons va comentar Majoral, aquestes instal·lacions no disminuiran el nombre de places d’estacionament de cada cota. Així, la 1.600 mantindrà les 127 places i la 2.000 seguirà amb les 108 disponibles actualment. En aquest sentit, l’estació més baixa quedarà integrada per 693 mòduls fotovoltaics amb una potència nominal mínima de 350 quilowatts (kW). Per tant, la producció estimada serà de 540.000 kW l’any, l’equivalent a 110 llars. D’altra banda, la cota alta comptarà amb 640 plaques amb una potència nominal mínima de 320 kW i la producció estimada serà de 560.000 quilowatts l’any, el corresponent a 120 domicilis. En relació amb això, cada cota generarà pel seu compte la totalitat de l’energia que consumeix. Així, el 100% de l’electricitat es produirà a Naturland i, a més a més, serà d’origen renovable. 

En afegit, les marquesines gaudiran de 12 punts de càrrega per a vehicles elèctrics. En aquest sentit, el cònsol major de Sant Julià va explicar que encara no està definida la ubicació exacta, «però la proporció ve a ser meitat i meitat, aproximadament». És a dir, sis a cada cota. D’altra banda, els treballs permetran la col·locació de sensors per la comptabilització de les places d’aparcament ocupades i disponibles, així com un sistema de barreres de pagament.

La posada en funcionament d’aquesta instal·lació es preveu que pugui ser operativa de cara el pròxim mes de juny, tot i que encara «s’han d’encomanar els materials i comprar les marquesines, a més de preparar els projectes, que ja estan valorats com a vàlids», va indicar Farré.

La concessió signada entre les dues entitats té una durada de 25 anys, prorrogables fins als 42, «que és la longevitat que Naturland té d’adjudicació amb el Comú de Sant Julià de Lòria», va assenyalar el cònsol major. Així, Mútua Elèctrica assumirà els treballs necessaris i també s’encarregarà del manteniment i la reparació. A banda, aquest organisme satisfarà Camprabassa amb 50.000 euros «no dineraris» que corresponen al finançament de les millores o les noves construccions energètiques que s’hagin d’implementar al parc, «sempre al voltant del progrés d’eficiència energètica de la mateixa instal·lació», va assenyalar Majoral. Finalment, el cònsol va afegir que en cas d’allargar-se la concessió, la compensació passarà a ser de 75.000 euros, en comptes dels 50.000 actuals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT