PUBLICITAT

Andorra la Vella

La totalitat de les unions civils fetes fins ara es denominaran matrimoni

El PS presenta una modificació de la Llei de persona i família segons la sentència del Tribunal Constitucional

Per Pol Forcada Quevedo

Els consellers generals socialdemòcrates Pere López i Judith Salazar durant la roda de premsa, ahir.
Els consellers generals socialdemòcrates Pere López i Judith Salazar durant la roda de premsa, ahir. | Consell General

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) va presentar ahir la modificació de la Llei de persona i família arran de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), on declarava inconstitucional per discriminació la diferència entre casament civil i matrimoni canònic. El text, que representa «un moment absolutament històric i de gran transcendència política i social», segons el president del PS, Pere López, comportarà que totes les unions civils fetes fins al dia d’avui i les posteriors passin a denominar-se matrimonis. 

En concret, el nou projecte de llei avalat pel TC consta de cinc articles, considerant el primer com a punt central. En aquest, tal com va assenyalar López, «s’estableix una única denominació per als matrimonis, als quals es pot accedir a través de dues fórmules: per una banda, la civil i, per l’altra, la canònica». «En resum, una única institució, un únic nom i dues vies d’accés cap a aquesta constitució», va afegir. En aquest aspecte, la presidenta suplent del partit, Judith Salazar, va fer èmfasi en el fet que això servirà per resoldre els problemes burocràtics que es donaven a alguns països de l’exterior, «on no ho acabaven d’assimilar». «Així, al nostre país, ja tenim matrimoni igualitari», va remarcar. És a dir, sense distinció per raó d’orientació sexual ni de cap altra mena.

Pel que fa a la resta d’apartats, s’han fet algunes modificacions. En aquest sentit, Salazar va explicar que respecte a l’article cinc «es farà una substitució genèrica al terme matrimoni en aquells llocs de la llei on es parla de casament o casament civil», exceptuant casos concrets on, «per evitar malentesos o llacunes, s’haurà de canviar per matrimoni civil». A més, es farà el canvi de l’article 78, que a partir d’ara «s’harmonitza amb la nomenclatura de matrimoni». 

Altres reformes que s’han dut a terme són modificacions en dues disposicions transitòries. En aquest sentit, la primera estableix que des del registre civil s’ha d’emetre, un cop entrada la nova llei en vigor, un certificat de matrimoni «tant si es contrau a partir d’hora o s’ha fet prèviament sota la fórmula d’unió civil», va declarar la presidenta suplent del PS. La segona, servirà per modificar la regulació d’adopció de persones majors d’edat. Així, «es permetrà durant un espai de cinc anys que qualsevol persona hi pugui accedir sense haver d’escoltar el progenitor en seu judicial», va esmentar.

Finalment, segons López, «s’està preparant un document per part del Consell General que signarem els cinc presidents dels grups parlamentaris». En relació amb això, ja hi ha l’acord entre ells «per renunciar al tràmit de presentació d’esmenes». D’aquesta manera, un cop el Govern hagi emès el seu criteri, que compta amb un màxim de 15 dies, el text s’incorporarà immediatament a debat al Consell General. En concret, serà la darrera iniciativa que es tractarà en la sessió del pròxim dia 30. El contingut de la proposta, doncs, que només respon als canvis corresponents segons la sentència del TC, «entenem que serà ben vist pels diferents grups parlamentaris».

Aposta per reforçar la carrera professional del Cos de Circulació

Els consellers generals socialdemòcrates Roger Padreny i Joaquim Miró han entrat tres esmenes a la Proposició de llei de modificació de la Llei dels agents de circulació comunals. En aquest sentit, els socialdemòcrates van subratllar la importància de fer consideració a la carrera professional del cos en l’article 14 del text legal, referent a les funcions de l’Òrgan Interparroquial de Coordinació dels Serveis de Circulació, per tal que el redactat final sigui el següent: «d) Fixar amb els tècnics competents l’estructura i l’organització del Pla de formació dels agents de circulació comunals, i establir el pressupost de funcionament i el seu finançament, així com de la carrera professional d’aquest cos». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT