PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Principat registra l’any més càlid d’ençà que es tenen dades

El 2022 ha tingut el màxim històric de dies d’estiu amb un total de 89, superant els 74 de l’any 1994

Per Pol Forcada Quevedo

L’anomalia de la temperatura mitjana anual pel període de referència 1981-2010 a l’estació de Central de FEDA.
L’anomalia de la temperatura mitjana anual pel període de referència 1981-2010 a l’estació de Central de FEDA. | FEDA

El 2022 ha sigut l’any més càlid mai registrat a Andorra d’ençà que es van començar a recollir dades a l’estació de FEDA a principis dels anys 30. En aquest sentit, l’any passat va enregistrar una temperatura mitjana anual de 12,4 graus centígrads, sobrepassant la barrera dels 12 graus, «que no s’havia superat mai fins ara», segons va apuntar el meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional, Guillem Martín. Així, el 2022 va superar per 0,8 graus un rècord de l’any 2019 i 2020, on es van registrar una mitjana d’11,3 graus. En relació amb això, Andorra Recerca + Innovació (ARI) ha publicat un balanç anual del qual es desprèn que l’anomalia positiva de la temperatura de l’any passat va ser de més de 2 graus centígrads.

Seguint la mateixa línia d’augment, destaca que durant el 2022 es van recollir els quatre mesos més calorosos mai registrats al Principat, es tracta del maig, juny, juliol i octubre. En concret, el primer d’aquests va presentar una anomalia positiva de 4,5 graus respecte al període de referència 1981-2010, el juny i juliol ho van fer amb 4,7 graus més, i l’octubre amb un increment de 4,3 graus centígrads. A més, els mesos de gener, febrer, agost, novembre i desembre es van situar dins els més calorosos de la seva sèrie. D’altra banda, es va enregistrar el màxim històric de dies d’estiu en un any, amb un total de 89. Així, es va superar l’anterior rècord que data de l’any 1994, on van recollir 74 dies d’estiu.

Pel que fa a les precipitacions, les dades publicades per l’ARI també mostren que els valors es van trobar per sota de la mitjana de referència. Així, Andorra va recollir al llarg de l’any «tres quarts parts del que seria normal. És a dir, una acumulació del 75%», va afegir Martín. 

En relació amb les tendències, el meteoròleg va assenyalar que «segons indiquen tots els estudis del canvi climàtic i de projeccions, les temperatures continuaran a l’alça però amb alts i baixos». En canvi, «les precipitacions sembla que no variaran excessivament el seu comportament, mentre que sí ho farà la seva distribució». Així, «parlarem de pluges menys freqüents, però quan tinguin lloc seran més abundants».

Parlant en concret del darrer mes de l’any, l’estudi de l’ARI mostra que la temperatura mitjana va estar per sobre de la mitjana climàtica. En aquest sentit, va ser de 4,8 graus centígrads quan hauria de ser de 3,1, representant una anomalia positiva d’1,7 graus. La màxima mitjana va ser de 8,71, mentre que la mínima es va situar als 0,9.

Respecte a les temperatures diàries de principi de desembre, van ser les normals per l’època de l’any, i fins i tot inferiors. En canvi, a partir del dia 18 van augmentar considerablement arribant a màximes superiors als 10 graus centígrads. 

Seguint la tendència anual, el darrer mes del 2022 també va registrar precipitacions molt inferiors envers la mitjana climàtica, ja que es van acumular fins a 43,6 mil·límetres a la Central de FEDA.

Finalment, destaca que el desembre «es tanca amb un mantell de neu molt per sota del que és habitual». Per exemple, el dia 31 es va tancar amb un gruix de 42 centímetres a Sorteny, «quan l’usual per aquesta època de l’any estaria situat en 1,20 metres», va afegir Martín.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT