PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Asidca augura un augment del preu dels carburants durant l’inici d’any

El sector d’hidrocarburs valora positivament l’eliminació a Espanya de la bonificació de 20 cèntims per litre

Per Pol Forcada Quevedo

Imatge d’arxiu d’una benzinera.
Imatge d’arxiu d’una benzinera. | Arxiu ANA

Segons declaracions del vicepresident de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca), Carles Visent, «entren noves circumstàncies arreu d’Europa, o en l’àmbit mundial, que faran que hi hagi certs increments amb els carburants» en els pròxims dies. En relació amb això, aquest augment de preus vindrà causat perquè hi haurà «més prohibicions de compra a certs llocs i més objeccions». A més, «s’han apujat una sèrie de costos que abans no hi eren, i que ara, lògicament, repercuteixen als proveïdors i els clients finals». En aquest sentit, Visent va assenyalar que aquests costos «aniran venint». Així, en alguns països ja els han implantat, mentre que a altres indrets «ens els aplicaran d’aquí poc».

Demanat per la conjuntura actual, el vicepresident d’Asidca va apuntar que «es preveu que es normalitzi aviat». Tot i això, va reconèixer que la situació a escala mundial ha provocat por a la població. «La gent està preocupada i si poden s’estalvien tocar el cotxe», va considerar.
D’altra banda, el govern espanyol va eliminar des d’aquest dilluns l’ajuda de 20 cèntims per cada litre de combustible, un fet que Visent va valorar positivament, ja que «costa molt competir amb una bonificació així». Des de l’associació no va sorprendre la fi d’aquesta mesura «perquè no es pot sustentar en el temps, costa molts diners i els paga la ciutadania», va destacar.

Així doncs, «Andorra torna a ser competitiu i torna a ser molt més barat que la resta de benzineres espanyoles». La mitjana actual del preu de la benzina a Andorra és d’1,422 euros per litre, mentre que el gasoil és d’1,5 euros. En aquest sentit, el cost mitjà espanyol de la gasolina és, per exemple a la Seu d’Urgell, d’1,652 euros per litre, i d’1,723 euros en el cas del gasoil de locomoció. Per això, «els clients i turistes que venen al país tornen a fer el ple en les nostres gasolineres, perquè hi ha un avantatge».

Cal recordar que a mitjans de desembre del 2022, les gasolineres low cost eren les úniques que milloraven el preu de les del Principat. Aquestes benzineres, però, «avui en dia ja no són més barates que les d’aquí, ja que es troben sobre uns quatre cèntims més elevades».

Pel que fa a l’altre país veí, la diferència de preu és encara més alta: «A França ha coincidit la fi de la bonificació estatal de 10 cèntims i la bonificació que oferia la petroliera de referència», TotalEnergies. En relació amb això, el cost mitjà de la benzina al país gal és de 40 cèntims més que a Andorra, mentre que les de baix cost «estan entre 20 i 30 cèntims més elevades». Per la seva part, la diferència de preu amb el gasoil s’incrementa fins a 50 cèntims a les benzineres de referència, i vora els 40 cèntims en el cas de les low cost. 

Balanç anual / L’any 2022 ha deixat una variació del preu una mica diferenciada. L’inici del conflicte rus, al febrer, va provocar un augment considerable de costos, ja que el pic més alt de gasolina sense plom de 95 octans i del gasoil de locomoció va arribar pocs mesos després. A partir del juny, però, la tendència va anar disminuint fins a acabar l’any.

Així doncs, el preu del gasoil de locomoció al desembre va patir un increment d’uns quatre cèntims respecte al preu del gener, mentre que la gasolina el va patir de dos cèntims. 

El cost mitjà més elevat de les quatre principals benzineres del país es va situar, al juny, als 1,791 euros per litre pel que fa al gasoil, i d’1843 euros de mitja quant a la gasolina.

Finalment, el preu mitjà al llarg de l’any del gasoil de locomoció va ser d’1,161 euros, una xifra que va arribar a l’1,266 euros per litre en el cas de la gasolina sense plom de 95 octans.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT