PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Reforcen les mesures de protecció dels productes alimentaris del país

El Govern modifica els reglaments d’execució de la Llei sobre la utilització de signes d’Estat i de marques

Per El Periòdic

Presentació del projecte de traçabilitat de safates de la IGP Carn d’Andorra.
Presentació del projecte de traçabilitat de safates de la IGP Carn d’Andorra. | SFGA

El Consell de Ministres va aprovar ahir, a proposta del titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, la modificació dels reglaments d’execució de la Llei sobre la utilització de signes d’Estat, de la Llei de Marques i de la Llei de taxes de l’Oficina de Marques, segons va informar ahir el Govern en un comunicat.

En el primer cas, les modificacions se centren a reforçar les mesures de protecció dels productes alimentaris andorrans. En aquest sentit, el sol·licitant de l’autorització d’un nom o d’un signe d’Estat per utilitzar en la marca o en el comerç d’un producte alimentari haurà d’aportar documentació que justifiqui la seva elaboració al país. També s’ha corregit l’ambigüitat en l’autorització d’utilització de noms d’Estat com a element d’una marca quan el sol·licitant no resideix a Andorra.

En el segon cas, s’ha introduït a la Llei de marques un capítol que regula les marques de garantia o de certificació, àmpliament utilitzades en els països de l’entorn per garantir productes i serveis relatius als sectors ramader i agrícola, entre altres. Així, els canvis efectuats se centren a desplegar el procés de registre d’aquest tipus de marques, s’especifica el contingut de la sol·licitud de registre, els documents que s’han d’adjuntar i la indicació dels paràmetres que han de contenir, els terminis de què disposa el sol·licitant per fer-ho i els motius de denegació si s’incompleixen aquestes obligacions, a més de la taxa a satisfer per aquest acte de registre. 

També s’adapta el Reglament als requisits plantejats pel nou programa informàtic que s’ha elaborat per a la gestió integral del Registre de Marques. D’aquesta manera, es tancarà el cercle iniciat aquest any amb la posada en marxa al web de l’OMPA de la consulta en línia del Registre de Marques i la publicació electrònica de la Gaseta de Marques, gratuïta i sense restriccions. El nou programari engloba tot el procés de registre de marques i de les altres inscripcions que se’n poden derivar.

A banda d’això, l’Executiu ha decidit alleugerir la redacció dels dos textos per facilitar la comprensió sense alterar-ne la seva estructura.

El decret de l’intercanvi de dades pretén lluitar contra el frau

En la sessió de Govern d’ahir es va aprovar el Decret regulador de l’Intercanvi de dades i documents que regula l’articulat de la Llei de l’economia digital, l’emprenedoria i innovació, en vigor des del 22 de desembre, relatiu a l’intercanvi lícit de dades i documents per tal de reduir el cost de les càrregues administratives i com a eina de dinamització de l’economia i de lluita contra el frau. La normativa determina que les dades siguin accessibles a qui les requereixi, sempre que aquest intercanvi sigui legítim. 

Així, el Decret regula l’àmbit d’aplicació de l’intercanvi de dades i determina que l’entitat responsable és de la Secretaria d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics. També estipula la legitimitat, la qualitat de les dades i documents, i l’actualització. Igualment, regula que la Secretaria d’Estat sigui el propietari dels serveis comuns de la Passarel·la d’intercanvi de dades i documents, i del panell de suport tècnic. A més, s’ha de responsabilitzar de la disponibilitat, supervisió, actualització, manteniment i seguretat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT