PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CASS no avala les noves tarifes pel transport sanitari no assistit

Incideixen en què finançar aquest servei incrementa directament el dèficit

Per El Periòdic

La façana de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.
La façana de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. | Arxiu ANA

El consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) no ha donat el vistiplau a la proposta de noves tarifes de finançament per al transport sanitari no assistit. Així ho van informar ahir a través d’un comunicat, en el qual van indicar que els imports presentats en el decret del Govern són un 12% superiors als informats inicialment per l’Executiu el passat mes de juliol en el servei individual, mentre que els serveis col·lectius han augmentat un 32%. Des del consell d’administració van incidir que el sobrecost pel finançament d’aquest servei incrementa directament el dèficit de la CASS perquè l’import no està contemplat en el pressupost de la parapública.

D’altra banda, durant la reunió d’ahir també es va donar llum verda a l’ampliació del tercer pagador per a totes les prestacions excepte farmàcia pel col·lectiu d’assegurats o beneficiaris amb una discapacitat reconeguda per la Conava, sempre que les ajudes es gestionin en full electrònic i dins de la via preferent. Tanmateix, des de la CASS van recomanar al Govern que també s’apliqui el règim a les persones que tenen una pensió d’invalidesa.

El consell d’administració de la parapública va aprovar els comptes financers a data 31 de setembre del 2022 i el dèficit sanitari se situa en els 23,9 milions d’euros. D’aquesta manera, durant els primers nou mesos de l’any, la CASS ha ingressat 102,9 milions d’euros en concepte de cotitzacions dels assalariats i dels treballadors per compte propi, i 10.400 per cotitzacions de prestacions econòmiques. Així, les xifres suposen un augment del 12,8% respecte el mateix període del 2021.

En relació amb les despeses, la CASS ha gastat 88,3 milions d’euros en prestacions sanitàries i 48,9 milions en prestacions econòmiques, unes dades que impliquen un increment de la despesa d’un 3,6% durant en comparació al mateix període de l’any passat.

Pel que fa a la situació de la branca de jubilació, fins al setembre ha registrat un augment dels ingressos de fins al 16% i d’un 10,5% en prestacions. Així doncs, van informar que han ingressat 122,2 milions d’euros en cotitzacions i han abonat 95,6 milions en pensions contributives. En aquest sentit, les dades denoten un superàvit a la branca de jubilació de la parapública de 26,6 milions d’euros.

Finalment i respecte a les pensions no contributives, la CASS ha abonat 4,6 milions, el que representa un 6,3% més que el mateix període de l’any passat, un increment que se sufraga amb la transferència que reben de Govern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT