PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les pèrdues del FRJ es recuperen un 3,2% en els darrers dos mesos

Baixa un 7,5% l’any 2022, però obté rendiments històrics entre el 17 i el 37% (28,6% de mitjana)

Per Albert Belis

L'entrada de la CASS.
L'entrada de la CASS. | Arxiu ANA

Tot i ser un any «excepcionalment» complicat als mercats internacionals, el final del 2022 porta una dada positiva per al Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), segons van revelar ahir els seus responsables. Així, en els darrers dos mesos –octubre i novembre– la rendibilitat del fons s’ha incrementat en un 3,24%. Tot i això, es manté en xifres negatives: -7,55%, a data 30 de novembre (-10,79%, a 30 de setembre).

«La ciutadania ha d’estar tranquil·la quant a la salut del fons, ja que estem invertint en actius sòlids i per això anirà creixent», va afirmar el president de la Comissió Gestora del FRJ, Jordi Cinca, que va comparèixer ahir en roda de premsa acompanyat de la directora del FRJ, Eulàlia Orobitg. Ara bé, va afegir Cinca, «sí que hem d’estar preocupats perquè el fons no serà suficient per fer front a tots els compromisos de futur en les pensions». Per això, «és rellevant la reforma que està duent a terme el Consell General, que ja compta amb la nostra proposta millorable com a eina per prendre decisions».

Pel que fa al context internacional, enguany ha estat un dels tres anys del període 1926-2022 (també 1931 i 1969) que han baixat al mateix temps la renda fixa i la variable. A més, s’han produït caigudes importants en pràcticament tots els tipus d’actius, excepte el petroli i el dòlar. Així les coses, els responsables del FRJ de la CASS han decidit, en una decisió conservadora, augmentar el pes de la renda fixa de la cartera (del 61,5 al 64,7%) i disminuir el de la renda variable (del 29,3 al 25,2%).

Cinca i Orobitg van reconèixer decisions encertades i errònies. En el primer cas, apostar per actius monetaris de curta durada i per altres actius com el 'private equity' o l’exposició al dòlar. En el segon cas, la mala selecció de la renda variable en alguns casos o el fet que l’or no s’hagi comportat com a actiu refugi. «Malgrat que tots els mercats cauen, sempre es pot fer millor, així que en algun cas s’hauria pogut mitigar la caiguda», va lamentar Cinca.

En una decisió conservadora, la CASS rebaixa el pes de la renda variable i augmenta la fixa

A tancament 30 de novembre, el FRJ baixa un 7,55%, amb una disminució més significativa de la renda fixa (-4%) que la renda variable (-3,12%). Tot i això, la rendibilitat de la cartera continua assolint l’objectiu de batre la inflació a llarg termini, un objectiu que s’ha assolit de manera recurrent. Així, ha obtingut rendiments entre el 17 i el 37% en períodes de 10 anys, amb un 28,6% de mitjana. Si s’hagués optat per invertir en dipòsits, no s’hauria obtingut una rendibilitat superior a la inflació. D’aquesta manera, en els darrers 10 anys, el FRJ ha incrementat el seu patrimoni en 671 milions d’euros (912 el 2012 i 1.503 el 2022), 408 d’aportacions de la CASS i 263 de resultats de la gestió.

Per últim, els responsables del fons van explicar que a partir del gener del 2023 només presentaran un balanç anual a la ciutadania, en lloc de trimestral com ho han fet fins ara. Així i tot, cada primera quinzena de mes penjaran a la web el balanç mensual, amb l’objectiu de transparència i facilitar un seguiment més continu en qualsevol context del mercat.

D’altra banda, Jordi Cinca es va referir a la clínica de Santa Coloma i al terreny on hi havia una pista de tennis, davant del CREI. En aquest sentit, l’objectiu de la CASS és accelerar la licitació de les proteccions per poder procedir a la demolició de l’edifici. «La pitjor decisió és no fer res, no té cap sentit, ja que tenir actius sense gestionar és perdre diners, hem de treure’n rendiment», va destacar el president de la comissió gestora del FRJ.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT