PUBLICITAT

Andorra la Vella

El raonador del ciutadà demana apujar el salari mínim un 10%

Marc Vila també proposa que els temporers puguin accedir a la gratuïtat del servei de transport públic

Per Anna Casanova

El raonador del ciutadà durant la roda de premsa celebrada ahir.
El raonador del ciutadà durant la roda de premsa celebrada ahir. | Raonador del ciutadà

El raonador del ciutadà, Marc Vila, va presentar ahir un seguit de propostes per fer front al que defineix com un «desequilibri entre els salaris i el cost de vida» a Andorra. En aquest sentit, va assegurar que la pujada salarial d’un 7% que preveu el Govern per als sous més baixos és insuficient. «Crec que ha arribat el moment, vista la situació general, global i internacional, i també el context específic andorrà, d’agafar el bou per les banyes i augmentar els salaris una mica més del que s’està dient», va valorar Vila. Per tant, proposa que el salari mínim, que actualment és de 1.200 euros, s’incrementi, almenys, un 10%. Així, se situaria en 1.320 euros mensuals, que representa aproximadament el 60% del salari mitjà. Aquest va ser el compromís del cap de Govern, Xavier Espot, «i no s’ha complert», va lamentar; i també és el que marca la Carta Social Europea. A més, va observar que «potser algunes persones se sorprenen per aquest augment de dos dígits, però els estats ja s’estan movent». A tall d’exemple, Espanya, Grècia o el Regne Unit volen apujar el salari mínim fins al 10%; Alemanya, fins al 15%; o Bèlgica, fins al 13%.

En aquesta línia, el raonador del ciutadà també demana una pujada del salari mitjà «com a mínim» d’acord amb l’IPC del 2023, el qual actualment se situa en 2.200 euros. A més, va explicar que ara és el moment adequat per actuar, perquè «ens trobem davant d’un hivern que serà difícil i d’un any que serà complicat». Segons les previsions, Vila va informar que la inflació continuarà creixent tot i que d’una manera més moderada, igualment que l’habitatge, els aliments o l’energia. «Això ja és suficient per justificar una mesura més important i assenyalar on vol anar Andorra com a país a l’hora de tenir uns salaris més adequats al cost de la vida actual», va indicar el raonador. Així mateix, va advertir que «els senyals d’alerta s’acumulen», ja que tot i l’augment dels ingressos fiscals o de la Seguretat Social i la previsió de superàvit pressupostari, entre altres, hi ha una greu dificultat per obtenir un habitatge digne i per trobar mà d’obra, sobretot en els sectors del comerç i l’hostaleria. Així mateix, va confessar que, en cas que hi hagi un augment dels salaris, algunes empreses es veuran perjudicades i hauran de fer reajustaments i, per aquest motiu, Vila entén que una pujada tan considerable pot no agradar a alguns actors econòmics. L’increment que es pot arribar a plantejar des del Govern «caldrà veure com evoluciona», va opinar, però es va mostrar favorable al fet que hi hagi una distinció entre els lloguers nous i els més vells. «Hi ha alguns que porten congelats molts anys i estan molt per sota de la realitat actual», va asserir.


Servei de bus

D’altra banda, i per tal de millorar les condicions dels treballadors de temporada, Vila va fer públic ahir, que el dia 21 de novembre va adreçar una recomanació al Govern, concretament al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per tal que el transport públic gratuït sigui extensiu als temporers. Paral·lelament, el raonador va assenyalar que «es veu que això ja es va parlar, però crec que quedar-se tan amples dient que tots els ciutadans legalment residents a Andorra menys els que estan només sis mesos tenen el bus gratuït no és just i és clarament discriminatori». Així, Vila va posar en relleu que les seves competències li donen marge per opinar sobre aquesta problemàtica. En conseqüència, va manifestar que s’ha d’acabar o bé evitar que comenci a principis de temporada, i que «durant aquesta setmana s’arregli i no caiguem en una discriminació flagrant cap a un dels col·lectius més vulnerables d’Andorra». Finalment, i amb relació a la justificació per part del Govern per no ampliar la mesura, que costaria un milió d’euros addicionals, el raonador va afirmar que no és un argument suficient per deixar de costat a un grup social.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT