PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS denuncia que les polítiques del Govern augmenten la inflació

Demana a l’Executiu que sigui «valent», ja que els propietaris «poden resistir més» l’increment dels preus

Per Albert Belis

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, durant el debat d’orientació política, al costat de Judith Salazar.
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, durant el debat d’orientació política, al costat de Judith Salazar. | PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) va denunciar ahir que les polítiques que porta a terme el Govern, lluny de fer disminuir la inflació, que hauria de ser l’objectiu de l’Executiu de cara a final d’any, segons el seu parer, l’estan incrementant, de manera directa o indirecta. En una roda de premsa convocada ahir per analitzar el darrer debat d’orientació política, el president del partit, Pere López, va afirmar que «no hi ha una idea sobre què fer, no plantegen cap pla per assolir un índex baix, i així els empresaris i els ciutadans han d’estar intranquils, ja que hi ha una mancança en formació econòmica per part de qui està prenent decisions», va assegurar.

Tot i saludar algunes mesures parcials que durant el debat es van aprovar finalment, com algunes bonificacions en els carburants, el líder socialdemòcrata va lamentar que «no hi ha un pla macroeconòmic», perquè caldria «parlar de les economies, en plural, domèstiques, dels autònoms i dels empresaris». Sobre el projecte de llei de l’habitatge presentat aquest dimecres per l’Executiu, López considera que «no marca la posició del Govern i és inflacionista, perquè no planteja una contenció de preus». Amb l’augment dels salaris i els lloguers segons l’IPC, «continuen fent la pilota més gran, i caldria ser més valents i decidits, ja que els propietaris poden resistir molt més la inflació, perquè no totes les seves despeses estan subjectes a l’increment dels preus», va reiterar. «Amb la pujada dels lloguers i l’augment dels preus de l’energia que ens han anunciat, fa por per on ens porta el Govern», va sentenciar.

Consideren que cal ser «prudents» amb la denominació de prestador d’última instància de l’AFA

En la conferència de premsa d’ahir també va intervenir el secretari d’organització de la formació socialdemòcrata, Pere Baró, que es va encarregar de fer una anàlisi del darrer debat d’orientació política celebrat al Consell General. En aquest sentit, Baró va assegurar que «Demòcrates va presentar un discurs triomfalista desconnectat de la realitat, amb l’excusa de la pandèmia i la guerra». D’aquesta manera, «es demostra la baixa capacitat de DA per gestionar Andorra, ja que com que a ells els hi va bé, a la resta que cadascú s’espavili», va afirmar. «No saben arreglar els problemes i tampoc els veuen venir», així que «ha caigut el mite que DA sabia gestionar, ni l’avui ni el demà, no posen cap solució sobre la taula: no han aconseguit que el salari mínim arribi al 60% del salari mitjà, el transport públic gratuït és insuficient i seria més eficaç la bonificació del carburant, i les pensions estan fora de la realitat», va detallar Baró.

Amb aquesta situació, el secretari d’organització socialdemòcrata va denunciar que Demòcrates «vol amagar la realitat o ni tan sols la veuen». «El que haurien de fer –va afegir– és escoltar la ciutadania, que està marxant perquè no pot pagar el lloguer; veient el debat vaig tenir la sensació que estàvem vivint en un altre país». Tot i això, va assegurar que el PS continua amb la mà estesa al Govern per trobar solucions, ja que Andorra «es mereix un executiu que toqui de peus a terra».

Per un altre costat, Pere López va valorar la iniciativa del Govern d’augmentar les reserves internacionals i convertir l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) en un prestador d’última instància. «Cal ser prudents amb aquesta denominació, ja que més aviat estaríem parlant d’una pòlissa, però és un mecanisme més que es pot fer servir», va argumentar López.

D’altra banda, els líders socialdemòcrates van abordar l’escenari preelectoral, després que aquest dimecres es presentés el partit Acció, sorgit fruit de l’escissió de Liberals d’Andorra (L’A). «No mirem els altres i, a més, no afecta el nostre electorat», va dir Pere López. Va explicar que el partit ha assignat quatre coordinadors per la redacció del programa electoral, està en fase de crear els equips de campanya i parlar amb els ciutadans. Sobre Acció, va alertar que «són hereus de la política que s’ha fet fins ara, tot i que canviïn de nom». També va augurar que les eleccions seran a partir del mes de gener vinent.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT