PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els autònoms no cotitzaran amb el sistema de graelles salarials

Gallardo afirma que l’estudi de la nova llei s’ha demorat per les dificultats d’accés a les dades de la CASS

Per Àlex Pont

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, arriba a la compareixença.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, arriba a la compareixença. | SFGA / CESTEVE

Els autònoms no cotitzaran segons el sistema de graelles salarials amb unes bandes retributives fixes, sinó que segons contempla el Projecte de llei del treballador per compte propi es duran a terme unes deduccions lligades als beneficis de cadascú. Tot això, amb la possibilitat d’establir un ajust trimestral de la quantitat obtinguda «per evitar la precarització del sector i, d’aquesta manera, fer un salt qualitatiu en una figura econòmica cada cop més nombrosa al Principat», va afirmar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la Comissió Legislativa d’Economia.

Després de contestar diverses preguntes dels representants dels grups parlamentaris, el ministre va admetre que, després d’estar més d’un any treballant en les característiques del text, «la situació d’intercanvi de dades amb la CASS és millorable», al·legant les dificultats que ha tingut el ministeri a l’hora de rebre les xifres dels autònoms per part de la parapública. D’aquesta manera, Gallardo va indicar que la demora en la presentació dels resultats dels informes d’impacte econòmic s’ha produït, en part, per la complexitat de l’encàrrec de dades macroeconòmiques i, després, pels tràmits de traspàs amb la CASS i el Departament de Tributs.

No obstant això, va recalcar que el resultat final ha sigut bo perquè s’ha produït una tramitació amb «una memòria econòmica rigorosa» en què s’han pogut analitzar els possibles escenaris i l’impacte de la llei d’acord amb els comportaments que es podrien donar un cop es posin en marxa les desgravacions, les bonificacions i les cobertures. Igualment, va admetre que «els temps d’espera també es produeixen amb el Departament d’Estadística quan s’ha de constituir el registre de territori i de població, o bé quan els comuns han de fer un traspàs de dades orientades a la construcció». En aquest sentit, la finalitat de la creació dels departaments per part de l’Executiu és facilitar l’accés a les bases de dades a les administracions per agilitzar el «procés polític».

Pel que fa al contingut del text, el qual es troba en el procés d’esmenes, pretén adaptar les cotitzacions a la realitat individualitzada de la renda neta en comptes de centrar-se en la facturació que, segons Gallardo, «en alguns casos no permet l’obtenció d’un salari digne si, a sobre, s’han de restar l’acumulació de despeses del treballador per compte propi». Si bé va recordar que aquest text neix amb l’objectiu d’equiparar l’autònom a l’assalariat en àmbits fiscals i de seguretat social, també va reconèixer la importància de la creació d’un departament focalitzat en aquesta figura econòmica.

Igualment, Gallardo va explicar que el registre dels autònoms no serà obligatori, encara que constarà d’un incentiu fiscal per a aquests. Així, va manifestar que els registres no seran un element de control dels treballadors per compte propi, sinó que «vol esdevenir una eina de seguiment per tenir una informació més detallada i poder aplicar noves polítiques públiques amb més efectivitat en el sector». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT