PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El català serà un requisit a l’hora d’exercir professions titulades

El Govern afirma que la nova llei de col·legis professionals facilitarà la negociació de l’acord d’associació

Per Àlex Pont

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA / JAVILADOT

El certificat B2 de llengua catalana serà obligatori per a aquelles persones titulades que vinguin al Principat a exercir activitats professionals. Així ho va afirmar el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, durant la seva compareixença sobre les modificacions de la llei de col·legis i associacions professionals amb la finalitat d’afavorir un «millor encaix» amb els països de la UE i «facilitar» les negociacions de l’acord d’associació. En aquest sentit, els canvis al text legislatiu permetran «una major entesa en l’àmbit de mobilitat laboral i professional entre els estats membres i Andorra», va assenyalar Riba, alhora que va afegir que «amb això, suplirem la manca de regulació i evitarem els buits professionals en matèria estatutària». 

Entrant al detall de les modificacions de la llei, aquesta preveu que es dugui a terme una habilitació especial d’aquells professionals que no disposin del nivell de català requerit amb un termini de dos anys per tal de demostrar el seu assoliment. També dependrà de les característiques de l’activitat professional el fet que es demani un grau superior o inferior del nivell lingüístic. Per exemple, «l’advocacia o els logopedes probablement requeriran, com a mínim, el nivell C1», va indicar Riba. 

Pel que fa a la regulació dels col·legis, aquests gaudiran de més competències, ja que esdevindran membres amb dret a vot als comitès tècnics de valoracions professionals i també seran un òrgan consultiu per part del Govern a l’hora de fixar la quota de professionals liberals estrangers. També es requerirà un mínim de tres membres titulats, en comptes de vuit, per tal de materialitzar un nou col·legi.

D’altra banda, l’Executiu va anunciar la creació d’un nou Departament d’Inspecció lligat a la revisió de l’activitat de les associacions professionals i els col·legis «que vetlli pel compliment dels estatuts i els requeriments de cada tipus d’activitat», va assenyalar Riba. Així, el Govern preveu que s’obri la plaça per a dos treballadors que realitzaran la funció d’inspectors, els quals percebran un salari brut de 30.000 euros a l’any, segons va detallar el secretari d’Estat. A més a més, es preveu que aquest departament entri en funcionament d’aquí a 18 mesos i es podrà activar mitjançant demanda o bé per ofici. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT