PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cultura farà una proposta per participar en la Biennal de Venècia

El ministeri anuncia una convocatòria abans de l’estiu de beques per a joves artistes de cara al curs vinent

Per Albert Belis

La ministra Sílvia Riva, amb el conseller libral Ferran Costa, president de la comissió, ahir al Consell General.
La ministra Sílvia Riva, amb el conseller libral Ferran Costa, president de la comissió, ahir al Consell General. | Consell General

El Ministeri de Cultura està treballant en una proposta per tornar a participar en la Biennal de Venècia que estigui inclosa al pressupost del 2023, segons va revelar ahir la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, en la compareixença a la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports del Consell General. «Espero rebre el suport necessari, però l’oferta estarà elaborada abans de la presentació dels comptes, amb l’objectiu que estigui inclosa aquesta partida, però encara no està decidit», va matisar Riva. «Estem treballant amb una proposta més sòlida interministerial que doni resposta a les millores que volem introduir», va afegir. Així, segons Riva, «volem una representació de país per la repercussió que té l’esdeveniment, tant des d’un punt de vista cultural, com també des de la imatge d’Andorra». 

En aquest sentit, s’han recollit les iniciatives de millora que han fet arribar al ministeri els participants, tant comissaris com artistes, així que «hi haurà novetats i quan estigui tancada podrem donar més detalls», va avançar la ministra. Per exemple, es vol que la figura del comissari sigui una persona amb «contactes» i «experiència de relació» amb els altres països, amb l’objectiu «de generar un flux amb el pavelló d’Andorra». També que aquest comissari designés directament l’artista del pavelló d’Andorra i prescindir del concurs. «Aquesta és una opció que també fan els altres països perquè es confia en aquesta figura per la seva capacitat», va afirmar. A més, es va parlar del nombre d’agents amb els quals s’ha de contactar per poder gaudir d’un espai o de les persones acreditades en la gestió de la participació dels països, on «hi ha molt poc marge de canvi», va reconèixer.

En la compareixença, la ministra, que va estar acompanyada de la directora de Patrimoni Cultural, Montserrat Planelles, i del cap d’Àrea d’Acció Cultural, Joan Marc Joval, va donar a conèixer les accions per a la professionalització i la projecció internacional del sector artístic. En aquest sentit, va revelar el nou projecte de beques per a joves artistes en dansa, teatre o música. Aquestes beques ja estaran vigents el curs vinent i la convocatòria es donarà a conèixer abans de l’estiu. L’objectiu és facilitar la formació en centres d’àmbit internacional especialitzats per a alumnes amb talents especials i potencial real, així com la participació de joves artistes en concursos i certàmens per tal d’afavorir el seu creixement artístic i el seu currículum.

Per un altre costat, Riva també va fer saber una altra novetat: la participació d’Andorra al Mercat de Música Viva de Vic, on l’organització reservarà un espai per a l’actuació d’un músic andorrà en la propera edició del certamen entre la cinquantena de concerts que s’acostumen a programar. Aquesta iniciativa va néixer arran de la proposta del mateix sector, i serà l’organització de l’esdeveniment qui triarà el representant andorrà. Però la delegació del país no només estarà integrada per aquest artista, sinó que hi serà present el «segell andorrà» en la fira professional que se celebra paral·lelament a l’esdeveniment.

Per últim, en el marc de la professionalització i internacionalització dels artistes, Riva va indicar que la intenció del ministeri és que l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (ONCA) pugui fer un pas cap a fora el país amb concerts a l’estranger. «De manera concreta no s’ha tancat res» però «farem aquesta demanda al patronat», per tal de «poder crear escenaris idonis per a la projecció de l’ONCA», va explicar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT