PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La gent gran clama per l’aplicació del tercer pagador de la CASS

El col·lectiu creu, al contrari que el Govern, que la mesura no generarà més despeses

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu de l’entrada de les dependències de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.
Imatge d’arxiu de l’entrada de les dependències de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. | Maricel Blanch

La Federació d’Associacions de la Gent Gran demana l’aplicació del tercer pagador de la CASS com més aviat millor per tal de facilitar l’accessibilitat a la ciutadania i evitar un desemborsament inicial pels serveis sanitaris que, en alguns casos, «és inassumible» per als pensionistes, segons va indicar el president del col·lectiu, Fèlix Zapatero. Seguint aquesta línia, la federació va recalcar que els col·legis sanitaris reclamen la revisió de la cartera de serveis per tal d’incloure «una de les promeses de l’Executiu de fa molts anys que encara no és capaç de veure la realitat». 

Tot assenyalant l’exministre de Salut, Joan Martínez Benazet, Zapatero va asseverar que a la gent gran «ens sembla molt malament que els màxims representants proclamin l’aplicació d’unes mesures molt necessàries, especialment per a nosaltres, i després no es faci res». També va acusar l’antic titular de Salut d’esgrimir arguments falsos amb relació a l’increment de la despesa que suposaria el tercer pagador, ja que, segons Zapatero, «és exactament el mateix pagar el 25% que el retorn del 75% al cap de dos dies; tanmateix, així evitem l’impacte inicial». A més, el representant de la gent gran va indicar que en el fons, no es tracta d’una problemàtica que giri al voltant d’un increment de la despesa pública, «sinó que el problema rau en el sistema de pagament i, per això, continuarem defensant una demanda legítima per a tota la ciutadania».

 No obstant això, la federació aposta per un pla alternatiu a la universalitat del tercer pagador. Així, la gent gran defensa que, si no és possible establir aquesta mesura per a tots els residents, aplicar-la almenys per a les persones d’edat avançada i aquelles que estan al llindar de la pobresa. «A principis del mes que ve tindrem una reunió amb el nou ministre de Salut per tractar l’estat d’aquest projecte el qual portem molt de temps al darrere», va assegurar Zapatero. Sent conscients del poc temps que porta Albert Font al capdavant de la cartera de Salut, la gent gran ha d’esperar que «es posi al dia per començar a treballar pel benestar de tots al més aviat possible».

D’altra banda, la federació va destacar que, si el sistema de prestacions actual continua igual, pot arribar a suposar «més problemes de salut en la població vulnerable que no pot permetre’s el desemborsament inicial per fer-se proves i analítiques» i, així, perdre l’oportunitat de dur a terme un procés de prevenció «que moltes vegades pot marcar la diferència entre curar o no una malaltia».

Al seu torn, el representant dels pensionistes a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Jacint Risco, va mostrar un posicionament similar al de la gent gran tot indicant que no hi ha cap estudi que demostri un augment de la despesa en la implementació del tercer pagador. De fet, va afirmar que en el cas que el Govern donés llum verda a l’aplicació d’aquest mètode, «la CASS estaria llesta en 24 hores per a la seva materialització». A més a més, va destacar que els sistemes informàtics i els canvis tècnics que requeriria aquesta modificació «fa temps que estan preparats per al seu funcionament». Finalment, va assenyalar que fer una prova pilot «no faria mal a ningú» i, així, «comprovaríem finalment si es produeixen més despeses». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT