PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CEA demana una bonificació del 25% del primer tram de l’IRPF

També vol la subvenció de 20 cèntims per litre sobre els carburants de vehicles i maquinària d’empresa

Per Albert Belis

La trobada entre els representants dels sindicats i de la CEA, a la seu de la patronal d’Andorra la Vella.
La trobada entre els representants dels sindicats i de la CEA, a la seu de la patronal d’Andorra la Vella. | CEA

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha presentat avui al Consell econòmic i Social (CES) les mesures per ajudar les empreses i els treballadors a suportar l’augment de costos dels darrers mesos, després que la setmana passada els sindicats fessin el mateix i que el Govern presentés i aprovés algunes de les seves. En aquest context, s'han reunit a la seu de la CEA els representants de la patronal i de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), amb l’objectiu de posar en comú les respectives propostes, abans de la celebració d’una nova reunió del CES, que es podria convocar la setmana vinent. Respecte a les mesures que proposa la CEA, destaca la bonificació del 25% del primer tram de l’IRPF, augmentar la subvenció sobre els carburants o la congelació de les rendes de lloguer.

La CEA considera que les mesures que suggereix estan «orientades a ampliar, adaptar i adequar a les necessitats de l’empresa les diferents iniciatives anunciades per l’Executiu». En l’àmbit de la fiscalitat, la patronal proposa augmentar la subvenció sobre els carburants de vehicles i maquinària industrials i d’empresa fins als 20 cèntims per litre (el Govern en preveu 7). D’aquesta manera, «s’equipararien amb els ajuts dels països veïns i es compensaria aproximadament la meitat de l’increment de preu que els carburants han experimentat els darrers mesos», argumenta la CEA. 

També demana la bonificació per al 2022 dels impostos comunals. Quant a l’Impost de Societats (IS), vol accelerar les deduccions per digitalització, sobretot per les noves normes de presentació de comptes. Per això recomana ajornar l’entrada en vigor de les noves obligacions en aquest concepte. A més, demana la bonificació del 25% del primer tram de l’IRPF (de 24.000 a 40.000 euros anuals). «Aquestes mesures millorarien el poder adquisitiu de la classe mitjana, molts treballadors per compte propi i petits empresaris», assegura la CEA.

La patronal defensa la retirada de les mesures intervencionistes com la congelació dels lloguers

En l’àmbit salarial, la patronal és favorable a l’augment del salari mínim (14.414 euros anuals), mentre que introdueix alguns matisos quant als augments salarials obligatoris. Així, creu que s’han d’aplicar a la forquilla entre salari mínim i medià (no mitjà), que cal aplicar l’IPC subjacent (descompta l’impacte dels carburants i productes de primera necessitat) en aquells salaris que no hagin estat incrementats en els darrers 12 mesos i que no siguin noves contractacions fetes l’últim any, i que a l’hora de calcular els salaris entre el mínim i el mitjà (o medià) es tingui en compte el salari base i els variables.

Pel que fa a l’habitatge, la CEA proposa crear una Batllia especialitzada i fomentar la mediació, així com accelerar les promocions d’habitatge públic del Govern i dels comuns. A més, demana la retirada progressiva de les mesures intervencionistes, amb l’objectiu de permetre augmentar les rendes del lloguer sempre que l’import de la renda no superi un terç de la renda familiar.

«Volem mesures clares per trobar una solució sobre l’intervencionisme en els lloguers, ja que això crea inseguretat jurídica; les inversions volen tranquil·litat i no que es canviïn les condicions d’any en any», ha afirmat el president de la CEA, Gerard Cadena, que ha comparegut davant els mitjans després de la reunió que ha mantingut amb el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. «Hem abordat sobretot l’habitatge, ens hem instat a continuar parlant-ne però no hem concretat res, tot i que hem estat d’acord en la creació de la Batllia especialitzada», ha detallat Cadena, que ha assegurat que «per nosaltres no quedarà que hi hagi un acord amb l’USdA, però n’hem de parlar amb les respectives entitats». Ubach, per la seva banda, ha afirmat sobre això que «és complicat però no impossible; les postures estan allunyades, no tant en el què cal fer sinó quan, ja que nosaltres creiem que cal actuar en el curt termini i la patronal en el mitjà o llarg termini», ha detallat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT