PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats proposen limitar el preu del metre quadrat a vuit euros

Els signataris demanen al Govern que conservi l’augment del salari amb l’IPC obligatòriament

Per Lídia López

Unes assistents a la manifestació de l'1 de maig.
Unes assistents a la manifestació de l'1 de maig. | Albert Belis

Un total d’11 sindicats del país han consensuat una bateria de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania. El document ja va ser entregat al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i serà el que presentaran pròximament al Consell econòmic i social. Atacant un total de vuit problemàtiques, en destaca la proposta per limitar als vuit euros el metre quadrat els habitatges d’obra nova ubicats a la vall central, i està adscrita al bloc de mesures al voltant de l’habitatge i englobats en la demanda per crear un registre de la propietat. Per tal d’evitar la «desmesurada especulació immobiliària existent al país», els sindicats plantegen la creació d’aquest cens per conèixer l’estat de propietat i el seu règim ocupacional, i paral·lelament, definir uns preus de referència al lloguer tenint en compte les seves característiques. Així, juntament amb el llindar dels vuit euros, demanen bonificar aquells propietaris que lloguin per sota d’aquesta quantia.

De fet, els sindicats reclamen que aquestes accions s’haurien d’implantar en menys de sis mesos tenint en compte l’actual situació d’urgència, reclamant a l’Executiu la poca iniciativa al voltant de l’habitatge en la seva proposta de mesures per millorar el poder adquisitiu dels ciutadans andorrans. En la mateixa línia, també demanen a les administracions que promoguin que un 20% de les promocions siguin a preus assequibles i limitar el benefici en la venda d’immobles a un màxim del 10% del cost de construcció i la repercussió del terreny.

Pel que fa als salaris, la proposta dels representants dels treballadors inclou dos punts principals: l’augment d’un 20% del salari mínim interprofessional i el manteniment de l’increment dels sous amb l’IPC. Sobre la primera mesura, els sindicats apunten que es tracta d’una acció «per donar al ciutadà l’opció de tenir una qualitat de vida digna», i en cas de ser rebutjada, contraproposen establir la tretzena paga obligatòria. I mantenint el caràcter impositiu, també suggereixen mantenir de cara el futur l’augment de l’IPC als sous, per tal «d’evitar la bretxa entre els salaris i l’encariment de la vida, que darrerament s’ha disparat per diversos motius». D’altra banda, encara pel que fa al treball, i més concretament als autònoms i treballadors per compte propi, proposen revisar les lleis escaients per establir la diferència entre aquests perfils professionals i les empreses, i recollir que en el moment que aquest tingui persones a càrrec, s’ha de considerar com una empresa i gaudir dels beneficis en relació amb les cotitzacions que tenen les companyies.

Igualtat, gent gran i jovent

Pel que fa a la població més jove, i concretament als que estudien fora, els sindicats plantegen destinar una ajuda del 30% del preu de l’habitatge pels que han de marxar d’Andorra per formar-se, amb un llindar màxim de pisos de 700 euros. I per ajudar-los en els desplaçaments, aposten per uns abonaments de viatges. 

De cara a la gent gran, dependents i persones amb discapacitat, demanen derogar el darrer reglament de preus dels centres sociosanitaris per tal de recuperar les taxes establertes abans de l’última modificació, pel fet que consideren que amb els nous preus «és evident que el poder adquisitiu de la gent gran i dels seus familiars decreix enormement», la qual cosa «empobreix la nostra societat» i assenyalen que «es realitzen polítiques d’exclusió i precarietat social».
En matèria d’igualtat, i per tal d’eliminar la bretxa salarial entre dones i homes, els sindicats aposten per crear la figura de l’oficial de primera, oficial de segona i aprenent o similars. I és que, segons consideren, es retribuirà a la persona per la seva tasca o càrrec, independentment del seu gènere.

Finalment, per tal de millorar el sistema tributari, i valorant que el model actual «no s’ajusta a les necessitats de recaptació del país», proposen revisar a l’alça el percentatge impositiu a les rendes més altes, fins com a màxim el 20%.

Aquestes mesures defineixen la contraproposta a les anunciades per l’Executiu fa dues setmanes, i totes plegades es posaran sobre la taula de la pròxima trobada del Consell econòmic i social. I és que, tal com van reclamar els sindicats «la problemàtica econòmica de la ciutadania d’Andorra no se soluciona amb aquest paquet d’accions, ja que s’han d’implantar mesures que tinguin visibilitat i eficiència a llarg termini», i asseguren sentir-se «enormement preocupats» per «la manera en la qual aquests vuit milions d’euros que es volen destinar seran retornats al fons governamental». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT