PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Macron frega el 60% a Andorra i avantatja en gairebé 20 punts a Le Pen

La participació a l’ambaixada es va quedar en un 40%

Per Albert Belis

Residents francesos exercien el seu dret a vot a l’ambaixada, aquest diumenge passat.
Residents francesos exercien el seu dret a vot a l’ambaixada, aquest diumenge passat. | ANA / M. P.

El copríncep Emmanuel Macron va aconseguir millors resultats a Andorra que al conjunt de França en les eleccions presidencials celebrades aquest diumenge, amb prop de 20 punts de distància respecte a Marine Le Pen. Segons les dades facilitades per l’ambaixada francesa a Andorra, Macron va assolir un 59,3% dels vots entre els residents francesos al Principat, un percentatge major que al conjunt de França, on va aconseguir un 58,5%. Pel que fa a Le Pen, va assolir menys suport a Andorra que a tot el país veí del nord. Així doncs, va rebre el suport d’un 40,70% dels residents a Andorra, i un 41,5% al conjunt de França.

Si ens fixem en les dades de participació, mentre a tot França es van assolir unes xifres força bones –tot i que inferiors als anteriors comicis de fa cinc anys–, que van arribar al 72%, a Andorra només es van acostar a les urnes habilitades a l’ambaixada francesa un 40,2% de l’electorat. En concret, tenien dret a vot 2.477 residents i només el van exercir 996, un percentatge, tot i això, superior si es compara amb les eleccions catalanes o espanyoles, quan la participació no arriba ni de lluny a aquests percentatges, sobretot per la complexitat que suposa el procés electoral vigent pels residents catalans i espanyols.

D’altra banda, hi va haver electors francesos a Andorra que aquest diumenge es van decantar pel vot en blanc o nul, un vot que no es veu reflectit al resultat final, amb l’objectiu d’assegurar que el guanyador superi el 50% del vot. Així, el 3,41% dels residents francesos es van decantar per l’opció de votar en blanc, mentre que només un 1,1% dels sufragis van ser considerats nuls.

Per últim, el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va enviar ahir una carta de felicitació al copríncep francès en què li va desitjar «molts encerts en la vostra tasca».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT