PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França nega el poder a l’ultradreta i Macron manarà cinc anys més

El 28,2% dels votants no acudeix a les urnes, suposant l’abstenció més alta des del 1969

Per El Periòdic

| REUTERS

Emmanuel Macron s’ha convertit en el primer president francès a ser reelegit per a un segon mandat en 20 anys, des de Jacques Chirac el 2002. El copríncep francès ha guanyat les eleccions amb un 58% dels vots davant la seva contrincant, Marine Le Pen, que va assolir el 42%, i malgrat una abstenció del 28,2%, la més alta des del 1969. França nega així el poder a l’ultradreta i diposita la seva confiança en un home que, tot i ser continuista, ha promès renovar-se en profunditat i situar l’agenda ecològica al centre del seu últim mandat, que durarà els pròxims cinc anys. 

Macron, exbanquer, exministre socialista i el president més jove que ha tingut mai el país gal, va comparèixer als peus de la Torre Eiffel envoltat d’una multitud de milers de persones i amb l’Himne de l’Alegria –d’Europa– de fons, i es va comprometre a treballar per tots els francesos, incloent-hi els partidaris de Le Pen. En el seu discurs va reconèixer que l’esperen desafiaments, però que confia en els valors humanistes de la república, així com en la creativitat i la innovació per superar-los. Els principals reptes que haurà d’afrontar el president reelegit són el cost de la vida, l’atur i els salaris, la seguretat, la crisi climàtica i la política exterior, amb la guerra d’Ucraïna al centre.

Amb tot, Le Pen, que va titllar la derrota de «veritable victòria» i va avisar que «la partida no s’ha acabat», ja que al mes de juny hi haurà eleccions legislatives, va assegurar que es tornaria a presentar i que «mai abandonaré els francesos».  «No contribuirem al fet que Macron sigui reelegit. El resultat històric ens situa en un lloc excel·lent per a tenir un gran resultat en les legislatives», va afirmar.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT