PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La producció d’energia fotovoltaica nacional no arriba al 2% del total

Els particulars que utilitzen les plaques solars venen l’excedent a FEDA a 10 cèntims el KW

Per Àlex Pont

Una de les instal·lacions fotovoltaiques de FEDA.
Una de les instal·lacions fotovoltaiques de FEDA. | FEDA

La quantitat d’energia fotovoltaica que produeixen els particulars a escala nacional no arriba al 2% del total de l’electricitat del país. Així ho va destacar el responsable de Projectes de distribució de FEDA, Àlex Marques, el qual va destacar que «augmentar aquest percentatge és un dels objectius principals per promoure la transformació energètica i la sostenibilitat». Tal com va manifestar l’elèctrica en la compareixença al Consell General la setmana passada, la reducció de l’adquisició d’energia al mercat estranger és una fita primordial per afavorir l’autoconsum i l’estabilització dels preus, ja que, a dia d’avui, el 37% de les importacions provenen del mercat en què les tarifes són cada cop «més volàtils». En aquest sentit, FEDA vol involucrar un sector de la societat com més nombrós millor per fomentar les energies renovables i, alhora, la sostenibilitat dels processos de producció energètica.

A banda de la raó mediambiental, un altre fet en què la companyia veu una gran oportunitat en la compra d’energia fotovoltaica interior és l’àmbit econòmic. «És impossible trobar el preu del KW a menys de 20 cèntims, ja que, normalment es troba al voltant dels 30; tanmateix, estem comprant l’excedent de l’energia dels particulars a 10 cèntims el KW i ens surt molt rendible», va assenyalar Marques. Seguint aquesta línia d’actuació, la previsió de la companyia és que el percentatge total de la compra nacional d’energia renovable arribi al voltant del 20% del total, però es tracta d’un procés lent que comporta la inversió de grans recursos econòmics, tant per part de la població, com per part de les administracions. 

Pel que fa al temps d’amortització dels equipaments de plaques fotovoltaiques, Marques va indicar que «cada vegada es recuperen abans les inversions en les instal·lacions d’energies renovables perquè creix l’esperança de vida dels sistemes i s’augmenta la seva eficiència». Es tracta d’un avenç lligat al desenvolupament tecnològic en què cada cop s’incrementa la qualitat dels processos de fabricació i els materials emprats. En aquest sentit, el responsable de FEDA va afirmar que els productors interiors estan guanyant un 26% de beneficis econòmics en la venda d’energia a la distribuïdora perquè l’increment dels preus de la llum «també afecta la població a l’hora de vendre l’electricitat». Segons els informes de la companyia, hi ha alguns ciutadans que han llogat grans superfícies exclusivament per fer negoci en la producció i la venda d’energia renovable.

Finalment, Marques va explicar que «tots els particulars que estan connectats a la xarxa de distribució de FEDA venen energia a la companyia», encara que la gran majoria es dedica a produir-la per autoconsum i només fan aquesta transacció per un percentatge molt reduït de l’electricitat que creen amb els seus propis sistemes. Fent referència als reus de compra, Marques va destacar que les tarifes varien segons el dia, l’estació de l’any i l’hora del dia en què es produeix l’operació i va lamentar que «els edificis públics no duguin a terme més instal·lacions de plaques fotovoltaiques». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT