ČOVJEK POD SANKCIJAMA

Prvi Putinov obavještajac stiže u Beograd, razmijenit će podatke o borcima sa Balkana u Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio kako ruske vlasti provjeravaju da li su u Donbas stigli plaćenici iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova

Nikolai Patrušev i Vladimir Putin. Agencije

E. Ć.

21.2.2022

Nikolaj Patrušev (Nikolai Patrushev), sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije dolazi u Beograd gdje će sa vlastima Srbije razmijeniti podatke o borcima sa Balkana u Ukrajini, pišu "Ria novosti".

Patrušev je jedan od najbitnijih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, a u prijestonicu Srbije bi trebao stići krajem februara. Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio kako ruske vlasti provjeravaju da li su u Donbas stigli plaćenici iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova.





Srbijanske obavještajne službe razmijenit će sa sekretarom Vijeća sigurnosti Rusije Nikolajem Patruševom tokom njegove skore posjete Beogradu informacije o borcima sa zapadnog Balkana u zoni sukoba u Ukrajini, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a prenosi "Ria".



Iako su zvaničnici BiH i Kosova negirali navode Sergeja Lavrova, svega tri dana kasnije, prvi Putinov obavještajac Nikolai Patrušev najavljuje dolazak u Srbiju kako bi "razmijenio informacije" o "militantima iz BiH, Albanije i Kosova" koji ratuju na istoku Ukrajine čiji su dio okupirale proruske paravojne formacije.

Inače, Nikolaj Patrušev je bivši direktor ruske obavještajne službe FSB. Američko Ministarstvo finansija (OFAC) mu je u saradnji sa Stejt Departmentom uvelo sankcije u aprilu 2018. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.