PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski upozorava: Vojni sukob Ukrajine s Rusijom bi značio rat općih razmjera u Evropi

On je rekao da je razgovarao sa Džonsonom o koracima za smirivanje tenzija, ali je istakao da niko ne može predvidjeti šta će se dogoditi

Zelenski i Džonson. Twitter

E. Ć.

2.2.2022

Predsjednik Ukrajine Vlodimir Zelenski (Zelensky) kazao je nakon razgovora sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnsonom) da vojni sukob sa Rusijom ne bi samo uključio Ukrajinu, već bi doveo do rata općih razmjera u Evropi. 

Zelenski je rekao da je razgovarao sa Džonsonom o koracima za smirivanje tenzija, ali je istakao da niko ne može predvidjeti šta će se dogoditi.

U međuvremenu, Rusija uporno negira planiranje invazije u Ukrajinu, dok Vašington optužuje Moskvu da nagomilava vojsku na rusko-ukrajinskoj granici.


Zelenski je rekao da Kijev preuzima odgovoran pristup sporazumu o prekidu vatre iz Minska o okončanju rata u istočnoj Ukrajini, ali se nije saglasio sa Moskvom u vezi sa redoslijedom sprovođenja sporazuma.

- Naši prijatelji će uvijek biti dobrodošli. Posebno oni koji su spremni pomoći u teškim trenucima, kao Boris Džonson. Hvala na plodnoj saradnji, podršci i pomoći našim odbrambenim sposobnostima. Radujemo se daljem razvoju saradnje za sigurnost i mir u Evropi - napisao je Zelenski na svom Twitter nalogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.