DVA PUTA U ČETIRI DANA

Putin i Makron opet razgovarali telefonom o ukrajinskoj krizi

Kako je naveo Kremlj dvojica lidera, koji su već razgovarali u petak, dogovorili su se da nastave kontakte telefonom, ali također da prouče mogućnost sastanka lično

Predsjednici Francuske i Rusije Emanuel Makron i Vladimir Putin. Reuters

N. Aj.

1.2.2022

Predsjednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) razgovarali su 31. januara telefonom drugi put u četiri dana o ukrajinskoj krizi, saopćeno je iz Moskve i Pariza.

- Razmjena mišljenja nastavljena je o situaciji oko Ukrajine i pitanja vezanih za davanje dugoročnih i pravno utemeljenih sigurnosnih garancija Rusiji - saopćeno je iz ruskog predsjedništva.

Prema Kremlju, Putin je još jednom "detaljno iznio principijelne pristupe tim problemima".

Kako je naveo Kremlj dvojica lidera, koji su već razgovarali u petak, dogovorili su se da nastave kontakte telefonom, ali također da prouče mogućnost sastanka lično.

Francusko predsjedništvo je navelo da je ovaj razgovor vođen u smislu deeskalacije i da je uslijedio poslije razgovora Makrona sa ruskim i ukrajinskim kolegama u petak, 28. januara.

Prema Jelisejskoj palati, dvojica predsjednika pozdravili su pozitivne pomake u formatu Normandija, u kome se vode pregovori Rusije, Njemačke i Francuske radi rješavanja sukoba na istoku Ukrajine.

Zapadne zemlje optužuju Moskvu da je nagomilala oko 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici i da namjerava da napadne tu zemlju. Zbog toga su SAD i Velika Britanija zaprijetile novim sankcijama Moskvi.

Rusija negira da planira napad na Ukrajinu i traži pisane sigurnosne garancije, među kojima i odbijanje pristupa Ukrajine NATO-u i kraj vojnog jačanja Alijanse na istoku Evrope.

Taj zahtjev su odbacili SAD i NATO, a Kremlj je naveo da razmatra svoju reakciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.