STEJT DEPARTMENT

SAD preporučuje američkim državljanima i članovima ambasade da napuste Ukrajinu

Građanima u SAD-u ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i koronavirusa

Stejt Department izdao obavijest. Arhiv

E. Ć.

24.1.2022

Sjedinjene Američke Države preporučile su povratak kući članovima porodica zaposlenika ambasade u Ukrajini. Također, naložili su svim američkim državljanima da razmisle o odlasku iz te države zbog prijetnje ruske vojne akcije, piše "Hina".



Odobren "dobrovoljni odlazak"

Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je odobrilo "dobrovoljni odlazak američkih državnih službenika i naredilo odlazak članova njihovih obitelji iz ambasade u Kijevu zbog kontinuirane prijetnje ruske vojne akcije.

- Američki državljani u Ukrajini trebali bi razmotriti mogućnost odlaska bez odlaganja, koristeći mogućnosti komercijalnog ili drugih, privatno dostupnih opcija transporta - objavio je Stejt department.

Američka ambasada u Ukrajini objavilo je da se o tom potezu konsultovala s ukrajinskom vladom i da koordinira korake sa saveznicima i partnerskim ambasadorima u Kijevu koja utvrđuju svoj stav.

Pentagon nije komentarisao izvještaj NYT-a

Ambasada u Kijevu i dalje radi, a otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini, rekli su dužnosnici Stejt Departmenta. Građanima u SAD-u ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i koronavirusa.

- Budite na pojačanom oprezu u Ukrajini zbog kriminala i nereda. Rizik je u određenim područjima pojačan - navedeno je u obavijesti Stejt Departmenta.

"New York Times" saopćio je da predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razmatra mogućnost slanja nekoliko hiljada američkih vojnika saveznicima u NATO-u u istočnoj Evropi i na Baltiku, dok Pentagon to nije želio komentarisati, piše "Hina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.