Милица Марковић, директорка ФИПА, о страним улагањима: БиХ посљедња станица на листама инвеститора

Драгана Орловић
Милица Марковић, директорка ФИПА, о страним улагањима: БиХ посљедња станица на листама инвеститора

Поједини страни инвеститори због проблема изазваним пандемијом вируса корона размишљају да своје послове преселе из Азије и других дијелова Европе, али према анализама БиХ је посљедња и на листи балканских земаља у коју би евентуално дошли и покренули бизнис.

Навела је то у интервјуу за “Глас Српске” директорка Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ, Милица Марковић, говорећи о проблемима који су присутни у области инвестиција.

- За сваког страног инвеститора јесте боље када је политичка ситуација у земљи стабилна. Међутим, имамо другу околност да су због пандемије производна дјелатност и инвестицијски послови неким инвеститорима постали скупи чак и у Азији, па озбиљно размишљају о реалокацији пословних погона. Међутим, од свих балканским земаља информације показују да је БиХ на посљедњем мјесту у које би евентуално дошли и покренули бизнис. Што значи да имамо прилику да пробамо задобити њихову пажњу и да БиХ барем у једном дијелу буде земља у коју ће инвестирати - наводи Марковићева.

ГЛАС: Да ли БиХ нови инвеститори избјегавају због тренутне политичке ситуације?

МАРКОВИЋЕВА: Има примјера да су се страни инвеститори зауставили пред чињеницом да су у БиХ велике политичке турбуленције, без назнака да се  стабилизују како би се наставило радити на економском и инвестиционом плану. Међутим, има страних инвеститора који су без обзира на све то дошли у БиХ и започели одређене привредне активности. Тако је њемачки трговачки ланац “Лидл” лани одлучио да инвестира у пословне просторе. То значи и запошљавање наших људи.

ГЛАС: Колика је била вриједност страних инвестиција у прошлој години?

МАРКОВИЋЕВА: Стране инвестиције у БиХ за девет мјесеци прошле године износиле су милијарду и 49 милиона марака, што је за око 65 одсто више у односу на исти период прошле године, показују прелиминарни резултати Централне банке БиХ. Ово је добар показатељ, јер су те инвестиције превазишле укупне инвестиције из 2018. године, која се сматра најбољом годином у посљедњој декади, када су стране инвестиције у БиХ биле око 950 милиона марака.  У принципу највећи дио су биле реинвестиције, гдје су постојећи инвеститори проширили производњу и дјелатност, а то значи да су запошљавали и одређен број људи, проширивали запосленост, што је такође добро. Наравно да је боље када имамо потпуно нове инвестиције и нов капитал који долази, али то није било ни реално очекивати у 2021. години због короне и цијеле ситуације.

ГЛАС: Да ли БиХ ове године може очекивати нове стране инвеститоре?

МАРКОВИЋЕВА: На прољеће, сходно договорима које смо имали у Нирнбергу у новембру прошле године с представницима привредне коморе из региона Баварске, они ће дођи из Њемачке у Сарајево, гдје ће се срести с нашим привредницима. Почетком априла ћемо у Бањалуци одржати и пословни форум с Привредном комором и привредницима из Мађарске, који ће разговарати о новим потенцијалним инвестицијама. Имали смо у плану и Грчку с којом ћемо покушати обновити договор, како би већ и у првој половини ове године наставили разговоре о потенцијалним улагањима.

Опоравак привреде

ГЛАС: Могу ли се очекивати веће инвестиције у овој години?

МАРКОВИЋЕВА: Што се тиче ове године економисти су и лани говорили како је реално очекивати да се крене узлазном линијом. Да почне опоравак привреде и већа вриједност страних инвестиција. Очекујемо да се то деси у овој години, а неки већи замах у 2023. години. Због тога смо и договорили разне привредне сусрете који ће бити иницијатива за неке даље привредне сарадње и стране инвестиције које би требало да дођу у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана