Корона у офанзиви, редови све дужи

Јана Кезић
Корона у офанзиви, редови све дужи

БАЊАЛУКА - Да је нови талас вируса корона у офанзиви, показују призори испред “ковид” и АРИ амбуланти широм Републике Српске, гдје велики број људи на тестирање и преглед чека и по неколико часова.

У домовима здравља кажу да су се у протекле двије седмице суочили са повећаним бројем новообољелих од “ковида”, али наглашавају да је охрабрујуће то што су клиничке слике нешто блаже него раније.

Начелник Центра за промоцију здравља и превенцију болести у Дому здравља Бањалука Младен Шукало казао је за “Глас Српске” да користе максималне капацитете, а ангажован је и већи број тимова како би у што краћем времену пружили услугу свима који се обрате за помоћ у АРИ амбуланти, гдје дневно буде прегледано и до 400 пацијената, док је тај број у “ковид” амбулантама око 150.

- То је велики број људи и разумљиво је да постоји извјесно чекање, али то није само код нас, тако је свугдје у окружењу и нема здравственог система који може истовремено пружити услуге за све - рекао је Шукало додајући да је тешко дефинисати вријеме чекања јер већина грађана долази ненаручена. Он је додао да особе које имају благу клиничку слику могу сачекати да се види ток болести, а на тај начин би дали приоритет особама које имају теже симптоме да што прије добију здравствену услугу, а самим тим би били и мањи редови испред амбуланти.

Бањалучанка коју смо јуче затекли у реду испред АРИ амбуланте у Поликлиници каже да је, након што је осјетила прве симптоме, позвала породичног љекара како би је наручили на преглед у АРИ амбуланти.

- Међутим, рекли су ми да нема термина до суботе и да одем да чекам у реду. Стојим већ сат и по на хладноћи - казала је она.

Директорица Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин потврдила је да су велике гужве и у овом граду, због чега су ове седмице морали да отворе још једну “ковид” амбуланту. Како за “Глас” каже, инкубација код омикрона је краћа, симптоми почињу од 48 до 72 сата послије контакта са зараженим, а клиничка слика је блажа, с тим да се савјетује строго мировање као и код обичног грипа, те узимање доста течности.

- Они са лакшим симптомима требало би да се путем телефона јаве свом породичном љекару, да не би правили гужве испред или да не би вирус унијели у установу јер ако се и медицинари заразе, тек тада ћемо имати проблеме - рекла је Ђукинова.

Прилив пацијената порастао је и Добоју, а директор тамошњег Дома здравља Владо Марковић каже да су морали да реорганизују рад и појачају тимове.

- Једино позитивно у свему томе је то што се људи брже опорављају него раније - казао је Марковић.

Да је ситуација у вези са вирусом корона погоршана, сагласна је и директорица Дома здравља у Требињу Маја Мићуновић која каже да су амбуланте пуне.

- Таман смо мислили да смо предахнули и да ће нас то држати мало дуже, међутим, нажалост, нашој срећи је брзо дошао крај. Вирус опет дивља - казала је Мићуновићева додајући да се више јављају млађе особе, јер су старији махом вакцинисани бустер дозом.

Директорица Дома здравља у Угљевику Цвјетана Драгоњић каже да је највећи проблем што се мијешају симптоми обичне прехладе и омикрона.

- Ситуација је погоршана и апелујемо на грађане да се придржавају свих мјера, те да путем телефона заказују прегледе да би гужве биле што мање, јер већ имамо и медицинског особља које је позитивно, али боримо се - казала је она.

Слична ситуација је и у Козарској Дубици, гдје је директор Дома здравља Владе Карагић потврдио да је повећан обим посла у “ковид” амбулантама, те да су клиничке слике пацијената шаролике.

Још 577 заражених

Вирус корона за 24 часа потврђен је код 577 од 1.152 тестираних, а пријављено је 13 смртних случајева, саопштили су јуче из Института за јавно здравство РС.

- Укупан број хоспитализованих је 448, од којих су 43 на респиратору - навели су у Институту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана