Бројне локалне здравствене установе у Српској нису прешле на трезор: Политичке трзавице угрожавају пословање

Драгана Орловић
Бројне локалне здравствене установе у Српској нису прешле на трезор: Политичке трзавице угрожавају пословање

БАЊАЛУКА - На трезорски систем пословања од 1. јануара требало је да пређе 17 здравствених установа у Републици Српској, међутим, већина домова здравља то нису урадила због политичких трзавица у локалним парламентима.

Велики број здравствених установа већ годинама грца у милионским дуговањима, због чега је Влада Републике Српске крајем октобра 2021. године задужила 16 домова здравља и Завод за форензичку психијатрију Соколац, као и локалне заједнице у којима се налазе, да предузму све потребне мјере, како би од 1. јануара 2022. прешли на трезорски систем рада.

У питању су домови здравља Бијељина, Приједор, Дринић, Источни Дрвар, Калиновик, Крупа на Уни, Котор Варош, Лакташи, Љубиње, Мркоњић Град, Невесиње, Прњавор, Србац, Станари, Теслић и Шипово. Међутим, у многим установама тај план није реализован. Начелник Прњавора Дарко Томаш рекао је за “Глас Српске” да тамошњи дом здравља још није на трезорском систему пословања, јер скупштинска већина предвођена СДС-ом није усвојила буџет.

- Није још усвојен буџет и самим тим промијенили су и одлуку о увођењу Дома здравља у трезорски систем пословања. Пролонгирали су је до усвајања буџета. Надам се да је већина одборника схватила да су тиме направили додатни проблем и да ће у идућим данима окренути леђа СДС-у, те да ће бити формирана скупштинска већина која ће рјешавати проблеме - поручио је Томаш и додао како вјерује да ће та ситуација бити ријешена до краја јануара.

Ни Дом здравља Бијељина није прешао на трезор. Директорка те здравствене установе Данијела Ђукин каже за “Глас Српске” да одлука о томе није ни била пред одборницима Града Бијељина.

- Нисмо прешли на трезор. У децембру су биле двије сједнице Скупштине града, али ни на једној од тих сједница није разматрана одлука о преласку Дома здравља на трезорско пословање. Не знам за убудуће - рекла је Ђукинова и додала да трезорско пословање тој здравственој установи и не иде у прилог, јер посљедњих 16 мјесеци откако је она директорка, послује позитивно.

На трезорско пословање није прешао ни Дом здравља Котор Варош. Директор те установе Владимир Бибић каже за “Глас Српске” како су, ипак, одлучили да у овој години не прелазе на тај нови систем рада.

- Било је неких административних проблема у Општини. Начелница финансија отишла је на трудничко и дошло је до проблема у организацији, због чега смо одлучили да све пролонгирамо за сљедећу годину - казао је Бибић.

Међутим, има и оних који су успјели да од 1. јануара пређу на трезорски систем пословања. Дом здравља Источни Дрвар је међу тим установама.

- Након потписаног споразума између Дома здравља, начелника Општине и ресорног министарства, приступило се свим потребним процедурама, од скупштинске одлуке, преко затварања рачуна ДЗ, па до отварања новог подрачуна. Све смо обавили до 31. децембра прошле године и од 1. јануара наш дом здравља је на трезорском пословању - рекла је “Гласу Српске” начелница Источног Дрвара, Милка Иванковић.  

Истакла је да ће се на овај начин боље контролисати рад у здравству.

- Наш дом здравља до сада није имао великих дуговања, јер смо од почетка укључени у његово пословање, али свакако очекујемо ефикасније пословање - додала је Иванковићева.

Стабилност

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу како досадашња искуства показују да трезорски начин пословања омогућава квалитетнији рад здравствених установа.

- Локални трезори одговорни су за измирење обавеза у складу с одобреним финансијским планом. То ће омогућити већу стабилност, јер буџет општине или града постаје гарант финансијске сигурности - истакли су раније у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана