Срђан Рајчевић: Научнотехнолошки парк - мјесто гдје идеје постају пословни подухвати

Срна
Срђан Рајчевић: Научнотехнолошки парк - мјесто гдје идеје постају пословни подухвати

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске рекао је да је буџет ресорног министарства за ову годину за око милион КМ већи него за прошлу, те да ће средства превасходно бити усмјерена на јачање капацитета Иновационог центра Бањалука, који ће имати значајну улогу у успостављању Научнотехнолошког парка.

Рајчевић је рекао да овогодишњи буџет износи око 15,5 милиона КМ, те да су планирана и увећана средства за Агенцију за високо образовање за редовни програм рангирања високошколских установа, као и за подршку систему бесплатног школовања за редовне студенте.

Научнотехнолошки парк - предводник остваривања економије засноване на иновацијама и знању

“Успостављање Научнотехнолошког парка један је од најважнијих пројеката чију реализацију очекујемо ове године, јер је то први парк ове врсте у Републици Српској и БиХ. План је да то буде мјесто на којем идеје постају пословни пројекти, односно пословни подухвати”, рекао је Рајчевић у интервјуу Срни.

Он је истакао да ће то бити мјесто на којем ће доћи до споја младих, који су носиоци иновативних идеја, са потенцијалним домаћим и страних инвеститорима, који ће помоћи да се те идеје реализују.

“Такође, план је и да то буде мјесто гдје ће се остварити и ефективна сарадња између научноистраживачке заједнице оличене у академском особљу Универзитета у Бањалуци и привреде, односно страних и послодаваца из Српске”, појаснио је Рајчевић.

Он је подсјетио да је крајем прошле године потписан и Меморандум о стратешком партнерству између Министарства и Научнотехнолошког парка у Београду, који је тиме постао стратешки партнер ресорном министарству у процесу изградње Научнотехнолошког парка у Бањалуци, те се обавезао да пружа своју савјетодавну помоћ у том процесу.

“Већ имамо обрисе нашег парка, јер смо у фази избора пројектанта, којег ће обезбиједити УНДП кроз грантовска средства и који ће нам на тај начин пружити значајну логистичку и финансијску подршку у овом процесу”, рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да је један дио инфраструктурне тог научнотехнолошког парка предвиђен да омогући инфраструктурне услове за будуће иноваторе, односно будуће предузетнике.

“Очекујемо да ће грађани Српске убрзо осјетити користи формирања Научнотехнолошког парка у Бањалуци, који треба да буде предводник остваривања економије, која ће бити заснована на иновацијама и знању. Ријеч је о економији дигиталног доба, односно нове развојне перспективе за Републику Српску”, рекао је Рајчевић.

Ове године нови закон о информационој безбједности

У области информационих технологија, каже Рајчевић, велики значај има пројекат “е-беба” који је успјешно реализован прошле године, који је омогућио родитељима да одмах по рођењу дјетета добију његове статусне документе на кућну адресу у року од 48 часова, те да се очекује и да ће у овој години бити покренут и нови инвестициони циклус у домену електронске управе.

“Очекују нас и нова законска рјешења из ове области, али и нови закон о информационој безбједности, а што, без сумње, Републику Српску може да издвоји од остатка региона”, рекао је Рајчевић.

Он сматра да је вријеме погодно за тако нешто, односно за већу инвестицију у ову област, с обзиром да је то једна од најзначајнијих грана ИТ индустрије.

Рајчевић је напоменуо да се унутар европског дигиталног тржишта тренутно очекује попуњавање 500.000 позиција у овој индустрији које су у вези са информационом безбједности.

“Постоји велика потражња за овим профилима и мислимо да Српска може бити зачетник нове идеје развоја базиране на принципима у овој области. Већ сам разговарао са потенцијалним страним инвеститорима који имају развијену кибернетичку индустрију и који желе да на територији Српске отворе своје производне погоне и едукативне ресурсе и надам се да ћемо у овој години моћи да створимо погодно тло за такву врсту инвестиција”, рекао је Рајчевић.

Ове године рангирање високошколских установа

Када је ријеч о области високог образовања, он је истакао да један од важнијих пројеката панираних за ову годину јесте рангирање високошколских установа.

“Ријеч је о успостављању референтне листе која се базира на квалитету високошколских установа у Српској, а која ће послужити послодавцима приликом избора радника, са којим и каквим предзнањем долазе”, рекао је Рајчевић.

Он је изразио задовољство пројектима реализованим у претходном периоду у области високог образовања, те напоменуо да су доношењем законских рјешења из ове области направљени значајни искораци ка напријед по питању успостављања стандарда квалитета.

Рајчевић је навео да је основана и Комисија за сузбијање негативних појава у области високог образовања, која ће контролисати све високошколске установе у Републици Српској и на основу тога предузети одређене мјере тамо гдје се испостави да се ради мимо Закона о високом образовању и Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању.

“Спреман сам да на основу тих налаза потпишем рјешење чак и о обустави рада и одузимању лиценце високошколској установи која не испуњава законом прописане услове”, рекао је Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана