Поџић постаје логистика тужиоцима

Дарко Момић
Поџић постаје логистика тужиоцима

БАЊАЛУКА - Министар одбране БиХ Сифет Поџић упрегнуо је све ресурсе како би бошњачка компонента у Оружаним снагама БиХ у потпуности успоставила контролу над војно-обавјештајним капацитетима ОС БиХ са циљем да те капацитете стави у службу Тужилаштва БиХ у предмету “Напад на уставни поредак” у којем су осумњичени највиши функционери Републике Српске.

Према тврдњама извора нашег листа из МО БиХ, након што у парламентарној процедури која је трајала од 2015. до 2017. године нису усвојене измјене члана 9. Закона о одбрани БиХ којим се регулише питање војно-обавјештајних послова, бошњачка компонента настоји да зацртане измјене оствари тихо и без помпе. Наш саговорник увјерава да су у току завршне активности да бошњачки кадрови у потпуности преузму иницијативу у војно-обавјештајним пословима и да се створе претпоставке да се прошири опсег дјеловања припадника Војно-обавјештајног рода.

- Уколико се те активности приведу крају биће омогућено да се прати, документује и у коначници процесуира дјеловање српских кадрова у заједничким институцијама, прије свега по питању противуставног дјеловања, односно у предмету “Напад на уставни поредак” - објашњава наш саговорник.

Он додаје да члан 9. Закона о одбрани БиХ прецизно каже да прикупљање стратешких војних података и обављање противобавјештајних активности које захтијева посебне истражне активности и употребу техничких средстава за надгледање, обавља искључиво Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ.

- Поџић од сједања у министарску фотељу није скривао намјеру како жели да створи услове да Војно-обавјештајни род самостално врши контраприслушне прегледе које је до сада по закону вршила ОБА, али му то није успијевало. Међутим, из МО БиХ недавно је упућен допис ОБА која је прихватила да наведене послове за своје потребе раде припадници ОС БиХ, што је очигледно координисано и резултат договора бошњачких кадрова у области одбране с директором ОБА Османом Мехмедагићем Осмицом - каже наш саговорник.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић јуче није одговарао на наше позиве, док војно-политички аналитичар Гостимир Поповић каже да не види ништа ново у информацији да бошњачки кадрови настоје овладати Министарством одбране БиХ.

- Они желе да овладају, не само Министарством одбране, већ свим постојећим институцијама, па ме не чуди да желе пуну контролу над Војно-обавјештајним родом, као и да му присвоје неприпадајуће надлежности. Не бих био изненађен да се у намјери да то ураде користе свим могућим средствима, па чак и пријетњама - каже Поповић.

Директно у прилог његовој сумњи, објашњава наш извор из МО БиХ,  иде и обраћање Сифета Поџића припадницима Војно-обавјештајног батаљона током недавне посјете тој јединици које је услиједило након што су његови савјетници мимо прописа били у ванредној инспекцији.

- Поџић је у говору у неколико наврата истакнуо да је држава блокирана и да ће они који опструишу Закон о одбрани бити нечасно отпуштени. Тиме је директно потврдио да су све његове посљедње активности усмјерене на подршку процесуирању српских званичника у предмету “Напад на уставни поредак” - увјерава наш саговорник.

Страх

Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ и члан Заједничке парламентарне комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић, каже да је Поџић своје намјере показао приликом недавне посјете обавјештајном батаљону и пријетњама које је упутио његовим припадницима.

- Он жели да држи у страху припаднике не само тог батаљона, него све припаднике Оружаних снага БиХ - каже Мајкићева, додајући да су одраније позната његова настојања да незаконито прошири надлежности појединих органа ОС БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана