И државни службеници бјеже у иностранство

Драгана Орловић
И државни службеници бјеже у иностранство

БАЊАЛУКА - У управи Републике Српске на крају прошле године радило је 5.217 службеника, што је за 300 мање него 2019, а та разлика посљедица је пензионисања, одлазака на боље плаћена радна мјеста у институције на нивоу БиХ и у иностранство.

Према најновијем пресјеку стања закључно са 13. децембром 2021, који је објавио Завод за статистику РС, у управи је запослено укупно 2.955 жена и 2.262 мушкарца. Међу њима највише је разних стручних сарадника и намјештеника, а потом помоћника министра, руководилаца, инспектора, као и интерних ревизора. Међутим, прије двије године у управи Републике Српске било је, према подацима републичког завода, 5.517 запослених.

Мањи број радника директор Агенције за државну управу РС Александар Радета објашњава тиме што су многи стекли услове за одлазак у пензију, а добар дио радника из управе је отишао и у иностранство или у институције на нивоу БиХ.

- Службеници у институцијама БиХ имају знатно веће плате, било да је ријеч о онима којим имају средњу стручну спрему или факултет - каже Радета.

Према његовим ријечима, у јавности и даље влада погрешан стереотип да су плате у државној управи високе, а посао лаган.

- Од 2008. године у државној управи три пута је дошло до смањења плата. Од тада до данас било је тек неко незнатно повећање. И даље многи мисле да је државна управа добра, да сви јуре тамо. Међутим, у посљедње двије-три године много је мање и оних који се пријављују на конкурсе за радна мјеста - тврди Радета.

Запослени са средњом стручном спремом у управи Републике Српске имају, истакао је, плате од 800 до 900 марака, што је мање него у неким бутицима или кафанама.

- И службеници са факултетом раде за плату од 1.300 или 1.400 марака. То није много ако се узме у обзир колико кошта потрошачка корпа у Републици Српској. Много је већа од тог износа и ако је само једно из породице запослено у државној управи, његова мјесечна примања нису довољна за издржавање четворочлане породице, посебно сада у вријеме поскупљења - истиче Радета.

Радета вјерује да ће у идућем периоду доћи до додатног смањења броја радника у управи.

- Рад у државној управи није више примамљив као што је био случај прије десетак или 15 година - закључује Радета.

Додатни посао

Александар Радета напомиње да, према закону, државни службеници у Републици Српској не могу радити додатне послове како би стекли нека додатна примања.

- Ако се не поправи тренутно стање, у идућем периоду имаћемо ситуацију да људи бјеже из државне управе - поручује Радета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана