Јача привреда упркос изазовима

Милијана Латиновић
Јача привреда упркос изазовима

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона нас је научила да се снађемо и преоријентишемо производњу ако затреба, сагласни су привредници и економисти, који очекују да ће у 2022. години предузећа која су преживјела бројне изазове бити здравија и јача, јер су се привикла на нова правила игре.

Санирање посљедица пандемије и борба за опстанак у мору вртоглавих поскупљења свих материјала обиљежили су годину коју испраћамо.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић казао је да су сви привредни показатељи у 2021. години много већи него годину раније, те да су сви сектори направили помак.

- Чак је и производња електричне енергије већа, што је добро, имајући у виду чињеницу да цијена на свјетским берзама достиже астрономске висине. Међутим, уколико би дошло до искакања енергетских капацитета, били бисмо принуђени да увозимо струју по енормним цијенама - рекао је Ћорић.

Нагласио је да је претходних година компаративна предност домаће привреде била јефтина и квалификована радна снага.

- Сада смо у позицији да нити имамо јефтине, нити квалификоване радне снаге и то је проблем који ће нас и у новој години све више притискати - упозорио је Ћорић. Изразио је наду да ће пандемија ускоро завршити.

- Очекивано је да предузећа која су се успјела извући из проблема и пронаћи квалитетна тржишта послују боље. Примјера ради, фирме у обућарској индустрији су у прилици да бирају уговоре, с ким ће пословати и то је добра шанса - нагласио је Ћорић.

Директор и власник Фабрике обуће “Санино”, која у Дервенти и Прњавору запошљава стотине радника, Радован Пазуревић рекао је за “Глас Српске” да су привредници лакше поднијели све што се дешавало на тржишту јер су навикли на отежано пословање.

- Поскупјели су репроматеријали и животне намирнице, а то сада поставља питање повећања зарада. То ће бити нови изазов - казао је Пазуревић.

Да би нова година требало да буде боља, без дилеме су и економисти. Наравно, ако политичке заврзламе не сруше све прогнозе.

- Политика је доминантан фактор и те промјене су код нас веома често драматичне. Надам се да неће доћи до толиких политичких превирања да све економске прогнозе буду осуђене на неуспјех. Трендови за Српску, у економском смислу, доста су повољни, економска активност се опоравила и вратила на ниво из 2019. године. Број запослених расте. Расту и плате, али не прате раст цијена - рекао је члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого.

Економиста Александар Љубоја наглашава да се сви полако привикавамо пандемијским условима пословања.

- Имамо и једну предност, да смо близу Европске уније. Још када бисмо ријешили питање цијене електричне енергије, да немамо нагле и, према мом мишљењу, неутемељене и манипулативне корекције цијена, лакше бисмо привукли иностране инвеститоре, а самим тим би и наш БДП био много већи - истакао је Љубоја.

Ауто-индустрија

Перо Ћорић је изразио забринутост због проблема који су запљуснули ауто-индустрију.

- Анализе показују да би за ауто-индустрију 2022. година могла бити и тежа од претходне, те да се тек за двије године може очекивати права производња у тој области - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана