Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске: Живот тече и без избора и закључака

Дарко Момић
Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске: Живот тече и без избора и закључака

Свјестан сам да многи грађани у суштини тешко живе и да се онда кад нешто оцијените позитивно неки брецну и добију алергију, али на основу показатеља којима се мјери рад било које Владе, ово је и упркос корони била прилично добра година, оцјењује предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он каже да није било лако постићи те резултате, јер се потпуна или дјелимична затварања и ограничење привредних активности која и данас видимо у неким земљама ЕУ рефлектују на Републику Српску.

- Упркос свему томе, званични подаци и показатељи иду у прилог раду Владе, њених институција, наше привреде... Тако да морам годину да оцијеним као успјешну без обзира на све проблеме - оцјењује премијер Српске у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Послије спорне одлуке посљедњег високог представника Валентина Инцка о забрани негирања геноцида све приче о економији пале су у други план. Како то оцјењујете?

ВИШКОВИЋ: Јесу медијски, зато што и медији и јавност конзумирају оно што им се сервира као нешто ново или битно, иако ја лично сматрам да економски показатељи треба увијек да буду на првом мјесту. Нажалост, у БиХ је увијек политика у првом плану. Што се тиче само Инцкове одлуке, то је јако неодговоран потез који је направио то што је направио и не желим да трошим вријеме на то. Посљедице те одлуке ће остати у наредном периоду, јер се неке ствари не раде потребном динамиком и плашим се да ћемо се тек носити са тиме.

ГЛАС: На шта конкретно мислите?

ВИШКОВИЋ: Имамо ми и данас проблеме које морамо да рјешавамо. Ових дана је актуелно питање дрвопрерађивача који траже да буде забрањен извоз обловине, а ту одлуку морају да донесу институције БиХ. Стојим на страни наших дрвопрерађивача, ми смо упутили иницијативу у институције БиХ, али никакве одлуке још нема. То је само један примјер шта значи нерад институција.

ГЛАС: Има ли то кочење доношења одлуке по захтјеву дрвопрерађивача везе са спорном одлуком Уставног суда БиХ о шумама и шумском земљишту Српске?

ВИШКОВИЋ: Све су то на неки начин координисане одлуке, јер се ништа не доноси случајно и појединачно, већ се врши удар на Републику Српску са више фронтова и више страна. На једној страни имате високог представника и наметнуту одлуку, на другој Уставни суд који путем странаца који тамо сједе производи одлуке на штету Српске, да узму земљиште, па шуме, воде, не знам шта је сљедеће и онда на крају имате причу како је Република Српска неки реметилачки фактор, како дјелује антиуставно и супротно Дејтону, што апсолутно није тачно. Све те активности наводе на размишљање да неко има план да једног дана имамо Републику Српску, али да она нема територију, имовину... Одлуке Уставног суда БиХ иду у правцу политичког развлашћивања РС, али није далеко од истине ни да постоје економски мотиви.

ГЛАС: Када говорите о развлашћивању, шта је са пројектом изградње хидроелектране “Бук Бијела”?

ВИШКОВИЋ: То иде својом динамиком, раде се одређена мјерења скупа са Црном Гором и пројекат не стоји. Након што је покренута апелација, Уставни суд БиХ је тај проблем делегирао Комисији за концесије БиХ која не ради у пуном капацитету, па је истекао рок од три мјесеца који је суд дао Комисији да ријеши то питање, па га је недавно продужио за још шест мјесеци, али ја заиста не видим да се може направити проблем.

ГЛАС: Вјерујете да тај пројекат неће бити заустављен?

ВИШКОВИЋ: Република Српска не планира зауставити реализацију тог пројекта и чак и када би дошло до неке одлуке у правцу забране, ми ћемо наћи модел како да наставимо изградњу. На простору Херцеговине и старе Херцеговине у овом тренутку имамо покренуту реализацију енергетских пројеката у вриједности од двије милијарде марака.

ГЛАС: То значи да ће Република Српска имати много струје. Хоће ли грађани имати користи од тога?

ВИШКОВИЋ: Грађани и сада имају корист од тога и не смијемо да не говоримо о томе. Република Српска и за грађане и за привреду има далеко најјефтинију струју и у БиХ и у регији. У овом тренутку нема поскупљења за домаћинства, има за привредне субјекте, али ће и даље имати далеко ниже цијене струје, него што је била у ФБиХ у прошлој години. Они су имали 70 евра по мегават часу, а код нас је било 40 евра. Сада се иде на 53 евра, што је опет ниже него у ФБиХ, при чему се најављује да ће у ФБиХ бити повећање цијене.

ГЛАС: Идуће године нас чекају избори који, уз реализацију закључака са посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске у вези са враћањем надлежности, представљају двије политички најважније ствари. Хоће ли то појести цијелу годину?

ВИШКОВИЋ: Неће и не може. Живот иде и тече даље и са изборима и без избора и са закључцима и без њих. Влада Српске и њене институције морају да раде свој посао и ми ћемо то радити без обзира на то да ли ћемо наилазити на олакшавајуће или отежавајуће околности. Избори су били и прошле године, биће их и послије 2022, али не очекујем да ће то утицати на оно што Влада има у плану. Напротив, избори могу само да убрзају неке ствари, јер ће се и локалне заједнице сигурно такмичити да реализују одређене пројекте.

ГЛАС: Да ли сте задовољни резултатима и мјерама које је Влада предузела у борби против епидемије?

ВИШКОВИЋ: Ништа не значи да ли сам ја задовољан или нисам. Ми нисмо превише експериментисали са мјерама у смислу “мало ћемо све затворити, па ћемо мало све отворити”. Усвојили смо основне мјере у складу са препорукама Свјетске здравствене организације. Када погледате шта се сада ради у Европи, видите да му мјере у РС најлибералније, а условно речено, ни они који су примјењивали најригорозније мјере, нису добили оно што су жељели.

ГЛАС: Подаци о броју умрлих говоре да ни наше мјере нису дале резултате.

ВИШКОВИЋ: Питање је како која земља води статистику. Ми поштујемо процедуру коју је установила Свјетска здравствена организација, а многи то не раде. Видите да се води полемика да ли су сви људи који су умрли у том периоду битку за живот изгубили због короне. Пацијенти код којих је рецимо карцином био у завршном стадијуму, а они се у посљедњем тренутку заразе короном, воде се као да су преминули од короне. То је у складу и по процедурама СЗО и ја не желим да улазим у стручна објашњења, већ само да кажем да поступамо онако како је СЗО рекла да се то статистички води.

ГЛАС: Ако би неко данас Републици Српској донирао 200.000 доза вакцина, да ли би било паметно прихватити ту донацију с обзиром на то да је великом броју донираних вакцина истекао рок и мора се платити њихово уништавање?

ВИШКОВИЋ: Мислио сам да вам на претходно питање на крају одговорим да се стопа смртности мора повезати са вакцинацијом. Проценат вакцинисаних није на нивоу на којем би требао да буде, при чему морам нагласити да је Република Српска обезбиједила довољан број вакцина, тренутно имамо довољан број и свакоме смо омогућили да прими вакцину коју жели. Оно што ви као медиј можете да провјерите је да највећи број, готово сто одсто, оних који имају тешку клиничку слику и који су подлегли, није био вакцинисан. У посљедњих шест мјесеци, више од 99 одсто оних који нажалост заврше на респиратору, припадају невакцинисанима. Узроке повећане смртности треба тражити у великом проценту невакцинисаних, а не или много мање у мјерама које смо предузели. Ја немам начин, а рекао бих ни уставно право да било кога натјерам да се вакцинише. Влада је набавила довољне количине вакцина, међу ријеткима смо који су омогућили својим грађанима да бирају коју вакцину ће примити.

ГЛАС: Хоће ли новогодишња порука бити у вези са апелом грађанима да се вакцинишу?

ВИШКОВИЋ: Апсолутно. То је мој посао и моја обавеза без обзира на то што смо потрошили све могуће ријечи, апеле, молбе, сугестије... Надам се да ће чињеница да вакцинисани који се заразе вирусом не пате од озбиљнијих симптома помоћи грађанима да се опредијеле за то да приме вакцину.

Звецкање тешким ријечима

 

ГЛАС: Да ли грађани треба да се плаше звецкања тешким ријечима које чујемо у посљедње вријеме и каква је ваша порука за 2022. годину?

ВИШКОВИЋ: Треба прво видјети ко звецка тешким ријечима. Када то урадите и када видите ко то ради, видјећете и да нема разлога за бригу. Свјестан сам да је неко од људи у некој дози ишчекивања и да постоји доза страха, али Република Српска ниједног момента неће урадити било шта што ће угрозити њену и безбједност њених грађана. То је моја порука и све остало би било трошење ријечи, а за оне који призивају рат постоји стара народна пословица коју сви знају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана