Душан Шеховац, предсједник Извршног одбора Асоцијације Срба ФБиХ, за “Глас Српске”: Да се заставе вијоре по закону

Ведрана Кулага Симић
Душан Шеховац, предсједник Извршног одбора Асоцијације Срба ФБиХ, за “Глас Српске”: Да се заставе вијоре по закону

САРАЈЕВО - Представници Срба у ФБиХ покрећу кампању за доношење закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, а то “национално није везано за државу, већ за народ”, потврдио је за “Глас” предсједник Извршног одбора Асоцијације Срба ФБиХ Душан Шеховац.

Ријеч је о новој организацији која окупља представнике 11 удружења из свих кантона у ФБиХ, а у фокусу дјеловања је заштита људских права и слободе српског народа у том ентитету с циљем очувања имовине, српске културно-историјске баштине, као и националног и вјерског идентитета, укључујући гробља, капеле и цркве.

Шеховац је истакао да ће предложити партијама из Републике Српске да покрену процедуре за усвајања закона у Народној скупштини Српске, а да би регулисали област која је, подвлачи, битна за показивање и одржавање неких од идентитета Срба у БиХ. Национални симболи су, нагласио је, грб, застава и химна. Циљ иницијативе је да Србин у ФБиХ за свој национални или вјерски празник може слободно истакнути заставу, као и Бошњаци и Хрвати у цијелој БиХ.

- У Србији је законом направљена разлика између државне и народне заставе. Основа је тробојка, с тим да народна застава нема на себи грб, док је једина држава у окружењу која је донијела Закон о избору, употреби и јавном истицању народних(националних) симбола је Црна Гора - истакао је Шеховац.

Они који прате, како је навео, друштвени и политички живот у БиХ знају да Хрвати имају народну заставу, другачију од државне заставе Хрватске, а уз то је занимљиво и да Бошњаци имају три заставе - једну у Србији, другу у Хрватској, а трећу у БиХ.

- Желимо да правно буде регулисана употреба, јавно истицање народних симбола приликом вјерских, културних, спортских догађаја, скупова које организују Срби, те приликом породичних окупљања, слава, свадби, крштења. Законом би било регулисано и истицање застава на српским институцијама и организацијама и интонирање химне приликом вјерских, културних и спортских догађаја. Тражимо закон и праксу засновану на закону која ће бити заштита од кривичних прогона, као што је примјер кривичног гоњења Србина из Оџака који је на Бадње вече крај бадњака на колима истакао државну заставу - рекао је Шеховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана