Мале шансе да опозиција изађе на изборе са заједничким кандидатима: ДНС-у смета журба ПДП-а

Дарко Момић
Мале шансе да опозиција изађе на изборе са заједничким кандидатима: ДНС-у смета журба ПДП-а

БАЊАЛУКА - Мале су шансе да опозиција изађе са по једним кандидатом за предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ, а томе је допринио ПДП истицањем Јелене Тривић као кандидата за једну од те двије функције прије него што је унутар опозиционих редова о томе постигнут договор.

Политиколог Љубинко Јовић за наш лист истиче да томе у прилог иде и громогласно ћутање ДНС-а, као и не превише усхићена подршка из СДС-а кандидатури Јелене Тривић. Јовић каже да није уопште ствар у томе да ли је она добар или лош кандидат него да ли ће иза ње стати читава опозиција.

- Колико видим, нико из опозиције није претјерано задовољан једностраним изласком ПДП-а са именом кандидата. Једино је Небојша Вукановић подржао кандидатуру, могуће и због тога што очекује подршку за своју кандидатуру за члана Предсједништва БиХ коју је најавио и коју прижељкује - каже Јовић.

Он сматра да је истицање кандидатуре на овакав начин грешка ПДП-а.

- Како сада ствари стоје, мале су шансе да опозиција изађе са по једним кандидатом за двије инокосне функције, а ако желе резултат морају оставити по страни личне сујете и амбиције и дјеловати много сложније - каже Јовић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је јуче да ће се СДС са ПДП-ом у наредном периоду договорити која ће странка дати кандидата за коју од двије инокосне функције.

- ПДП је информисао СДС да ће њихов кандидат за једну од функција бити Јелена Тривић, а одраније су исказали интерес за функцију предсједника Српске - рекао је Шаровић.

Он није желио да спекулише ко ће у име СДС-а бити кандидат, а на питање да ли је лидер ДНС-а Ненад Нешић дио опозиције, Шаровић је рекао да је то питање за Нешића и да нема свађе међу опозиционим странкама.

- СДС је највећа странка у опозиционом блоку и нећемо дозволити да наш глас не буде најгласнији - рекао је Шаровић, додајући да не вјерује у трећи блок.

Потпредсједник ДНС-а Радислав Јовичић каже да је легитимно право сваке политичке партије, групе или појединца да се кандидује, истичући да такво право има и ПДП и Јелена Тривић.

- Чудна је журба ПДП-а у истицању кандидата, поготово имајући у виду досадашње разговоре на којима су покушали постићи договор и о кандидатима које ће подржати комплетна опозиција. Додуше, ПДП је изашао у јавност да је Јелена Тривић кандидат ПДП-а, а не опозиције - каже Јовичић за “Глас Српске”.

Он додаје да ће одговор на питање да ли ће ДНС подржати ту или било чију другу кандидатуру дати страначки органи.

- До сада се нико са нама није консултовао нити око имена нити око тога која партија треба да кандидује. Све опције су на столу. Ми смо спремни разговарати прије свега о политичкој платформи и програму који ћемо понудити грађанима Републике Српске, а који ће гарантовати промјену стања, а не само промјену власти ради власти - каже Јовичић.

Према његовим ријечима, наредни дани ће показати да ли ће бити отвореног разговора са пуно поштовања и уважавања свих учесника.

- Ако и не буде није смак свијета. ДНС је спреман ући у борбу за потпуни рестарт система, а за то је потребан широк фронт без појединачних испадања - каже Јовичић.

Спутавање

Предсједник Градског одбора ДНС-а Приједор Горан Предојевић оцијенио је да је на јучерашњој сједници приједорске градске Скупштине потврђено да је ДНС једина опозиција СНСД-у у овом граду.

- Одборници СДС-а и ПДП-а гласали су за буџет, иако су одбијени амандмани који се залажу за заједничку политику опозиције као што су бесплатни уџбеници, суфинансирање боравка дјеце у приватним вртићима и помоћ запосленима у здравству. Опозиција из резултата недавних локалних избора у Приједору треба нешто да научи па ће се сви промијенити или ће они који су мене спутали учинити исто и Јелени Тривић на предстојећим општим изборима - поручио је Предојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана