Милош Јовановић, предсједник ДСС-а: Свако ново попуштање води Српску у нестанак

Вељко Зељковић
Милош Јовановић, предсједник ДСС-а: Свако ново попуштање води Српску у нестанак

Потези које су протеклих неколико седмица повукле власти Републике Српске око враћања одузетих уставних надлежности били су храбри, али изнуђени, јер је вода дошла до грла.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Демократске странке Србије Милош Јовановић, наводећи да је Српска дуго попуштала под разним међународним притисцима, што је био пут у пропаст.

- Дошло се до те црвене линије, ивице амбиса, да би свако ново попуштање одвело Републику Српску у нестанак. То се није смело дозволити. Морало се реаговати. Треба истрајати на ономе што је легитимно, али и часно. Ако погледамо нашу историју, било је сличних ситуација, али смо опстали, па ће тако, верујем, бити и сада. Ни ово неће бити лак пут. Оно што ми је жао и што ми некако највише смета јесте што се окрњило српско јединство политичких актера у Републици Српској. С друге стране, изузетно је важно што у Србији постоји разумевање за ово што Бањалука ради - истакао је Јовановић.

ГЛАС: Да ли евентуалне санкције могу ријешити проблеме, како је то замислио дио међународне заједнице?

ЈОВАНОВИЋ: Као прво, не треба заборавити да је Република Српска једина тековина из свих ратова који су нам наметнути током 90-их година и то се мора баштинити и бранити по сваку цену. Шта ваља чинити? Па наставити овим путем. Нема друге. Што се тиче санкција које најављују из САД и дела европских земаља окупљених око Немачке, оне неће решити нагомилане проблеме унутар БиХ, већ ће само погоршати и продубити политичку кризу унутар земље. Време санкција је прошло. Ово више нису 90-е. Нека нова кажњавања само би погоршала  ионако лошу политичку атмосферу унутар БиХ, а која је створена, не треба заборавити споменути, јер се годинама одступало од принципа Дејтонског мировног споразума. Права српског народа су годинама гажена и то се више не може дозволити.

ГЛАС: Како гледате на образложења из Вашингтона и Берлина да разматрају санкције како би се спријечио наводни “сепаратизам” Српске?

ЈОВАНОВИЋ: То је класично лицемерје и обртање ствари наопачке, јер им то тако одговара. И то није ништа ново када је у питању однос дела западних сила према овим нашим балканским просторима. Ти исти који то заговарају учествовали су у распаду Југославије и свему ономе што је уследило касније. Иако сматрам да је то нека врста пуцња у празно, ипак треба бити обазрив.

ГЛАС: Из Русије поручују да се залажу за поштовање Дејтона и конститутивност народа. Западне силе, пак, имају сасвим другачији став, па се чак од америчког дипломате Кристофера Хила може чути да овај споразум никада није предвиђен као нека стална форма?

ЈОВАНОВИЋ: То је класичан механизам западног владања светом, такозвано етапно деловање. Имају неки циљ у својој глави, да ли је то независно Косово или унитарна БиХ, и то спроводе на један насилнички и непоштен начин газећи све, па и документе на које су ставили своје потписе. То је просто једна врста константе. Осим лицемерја, они неретко, како да то кажем а да не будем груб, буду и крајње перфидни. Да не кажем нешто горе. Уопште ме не занима како су они замислили Дејтонски споразум. То је међународни уговор у ком црно на бело пише шта ко и како ради. И наравно како треба да изгледа БиХ. Све остало није релевантно и српску страну не треба да интересује. Оно што је много важније јесте што све више држава то схвата, а ту су пре свега Русија и Кина. Наравно, битно је да Српска зна да увек има ослонац и у Србији.

Дејтон рјешава кризу

ГЛАС: Како изаћи из ове политичке кризе у којој се нашла БиХ?

ЈОВАНОВИЋ: Једино решење за излазак из ове политичке кризе која опасно дрма БиХ јесте доследно поштовање Дејтонског мировног споразума, који је 1995. потписан у војној бази Рајт Петерсон. Све остало није и не може бити решење, а поготово због свих компликованих односа унутар БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана