Детаљи о “ковид” пасошу до Нове године

Ведрана Кулага Симић
Детаљи о “ковид” пасошу до Нове године

САРАЈЕВО - Више информација о “ковид” пасошима за становнике БиХ требало би да буде познато најкасније до Нове године, потврђено је “Гласу Српске” у Министарству цивилних послова БиХ.

Савјет министара БиХ је на посљедњој сједници, одржаној у четвртак, дао зелено свјетло за, како је саопштено, исказивање интереса за прикључење БиХ систему ЕУ дигиталних “ковид” потврда.

У Министарству цивилних послова наводе да су задужени да тим поводом организују министарску конференцију у области здравства, на којој ће се разматрати могућности усаглашавања техничког рјешења и правног оквира за верификацију дигиталних “ковид 19” потврда у БиХ.

- Одржавање конференција је планирано најкасније до краја ове године - нагласили су у том министарству.

На сједници Савјета министара је, подсјетили су, утврђено да ће Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ бити носилац техничког рјешења, након што претходно буде утврђен правни оквир за успостављање система издавања “ковид” потврда у БиХ.

- Циљ наведених активности је да издате “ковид” потврде буду међународно признате, да би се омогућило нашим грађанима да несметано путују по земљама Европе и свијета - објашњавају у овом министарству.

Министарство цивилних послова БиХ већ дуго спроводи, кажу, разне активности, да би се дошло до усаглашеног нормативног и техничког рјешења за систем издавања “ковид” потврда у БиХ.

- У припреми је и посебна врста споразума између Министарства цивилних послова БиХ и свих здравствених власти у БиХ у којој ће бити дефинисан правни оквир за систем издавања “ковид” потврда. Процес усаглашавања је у току и требало би да буде потврђен на планираној министарској конференцији, након чега ће услиједити и материјално-техничка имплементација система уз увезивање са системом “EU Green Passc”. Након што ЕУ верификује наш систем биће могуће издавање међународно признатих “ковид” потврда и у БиХ - поручили су из Министарства цивилних послова.

Прича о издавању “ковид” пасоша отворена је мјесецима у БиХ. Према ранијим наводима и очекивањима, тај документ је требало да грађанима буде доступан још у јулу и августу, али до тога није дошло. Један од проблема био је управо ко ће бити задужен за њихово издавање у БиХ, имајући у виду сложен систем власти те како би се испоштовале утврђене надлежности. Увођење “ковид” пасоша изазвало је раније бројна негодовања и било је тачка спорења и међу европским лидерима. Ипак, међу лидерима је постигнут консензус да државе чланице саме могу да одреде изглед пасоша, ограниче кретање уколико епидемиолошка ситуација то налаже и да признају сертификате трећих држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана