PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’UHA insta a aplicar la taxa a partir de l’1 de desembre del 2022

El sector recolza l’ús del certificat Covid per poder seguir treballant

Per Lídia López

Visitants gaudeixen d’espectacles a l’avinguda Meritxell, dies enrere.
Visitants gaudeixen d’espectacles a l’avinguda Meritxell, dies enrere. | L. L.

El sector hoteler intentarà convèncer als grups parlamentaris que la data més escaient per posar en marxa la taxa turística és l’1 de desembre del 2022. Així ho va explicar el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, que va insistir que la seva demanda per aquesta data «no és per caprici o per tal que s’apliqui com més tard millor» sinó perquè «en l’àmbit hoteler, quan es publiquen els preus de la temporada, és fins el 30 de novembre». «Si la taxa comença al juliol, al setembre o a l’abril, tots els contractes que has firmat amb una validesa fins el 30 de novembre s’haurien de modificar», va detallar Pujol, que també va incidir que en aquesta situació «només tindrem dues solucions: o que el sector assumeixi els imports de la taxa per no quedar malament, o explicar al client que ha vingut aquest impost i arriscar-te a perdre’l».

D’aquesta manera, l’UHA espera que mitjançant el debat al Consell General i les esmenes que puguin presentar al text els grups parlamentaris, hi pugui haver modificacions en aquest sentit, assegurant que «és una petició que hem fet i que hem raonat». Així, a l’espera que s’aprovi el projecte de llei i s’estableixi aquesta data final d’entrada en vigor de la taxa, el director va incidir que «ja sabíem que aquest impost arribaria», i que sigui després de la pandèmia «es pot pensar, d’una banda, per la inconveniència després de la crisi de la Covid, i de l’altra, de l’ajuda al finançament del turisme que suposarà».

En relació a la resta d’elements tècnics de la taxa turística, Pujol va valorar sobre la distinció de diferents imports en funció de les categories dels establiments que és adequat pel fet que «el client que busca un cinc estrelles paga més, així que trobo normal que la taxa li pugui representar una mica més». I pel que fa als preus d’entre un i tres euros, el director de l’UHA va puntualitzar que el Govern ha fet un estudi de preus «en el marc europeu i amb destinacions similars a la nostra», unes dades que també ha compilat paral·lelament l’associació per constatar que els imports decretats van en la mateixa línia. «A nosaltres ens hauria agradat que fos una mica menys, perquè és cert que ens encareix una mica el preu final, però hem de pensar que és una taxa finalista que paga el turista, i si està acostumat a viatjar per Europa, ja sol pagar aquests preus o fins i tot més», va declarar el director. Així mateix, sobre el recapte d’aquest import, Pujol va apuntar que «no és més inconvenient que el que ja estem fent amb el check in dels clients i quan omplim el Registre d’ocupació d’allotjaments turístics d’Andorra (ROAT)».

Assegurar l’activitat

D’altra banda, el director de l’UHA també va fer referència a la decisió del Govern que obliga als hotels a demanar el certificat Covid als clients a partir de la setmana vinent, i com a mesura per frenar l’escalada de contagis per coronavirus de les darreres jornades. «Des del sector, volem treballar perquè no ens podem permetre un altre any com el passat, i si ara sanitàriament cal fer això, ho recolzem», va reconèixer Pujol, que va insistir que «hem de fer tot el possible perquè Andorra treballi aquest hivern». «No puc entrar a valorar si està bé o si és discriminatori, només sé que és l’única via que els diferents governs de tota Europa troben ara mateix perquè hi hagi una certa normalitat i poder permetre la circulació de persones», va recalcar el director. «Tot i que aquesta situació ens comporta responsabilitats i tasques que potser no ens pertoquen, i fins i tot ens pot fer perdre algun client, ho assumim», va sentenciar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT