PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’UHA preveu una Puríssima amb una ocupació per sobre del 90%

Els llits plens del darrer cap de setmana han estat el 72%, una xifra que el sector considera bona per l’època

Per Lídia López

Persones passejant per l’avinguda Carlemany, dies enrere.
Persones passejant per l’avinguda Carlemany, dies enrere. | L. L.

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) preveu un molt bon pont de la Puríssima. Després que l’ocupació hotelera del darrer cap de setmana s’enfilés al 72,64%, i la mitjana entre setmana del 15 al 19 de novembre arribés al 45,95%, el director de l’UHA, Jordi Pujol, va valorar que «estar per sobre del 70% quan no és pont està molt bé, hem d’estar contents». Així, Pujol es va mostrar-se optimista pel pont de la Puríssima, que agrupa els festius espanyols del 6 i el 8 de desembre. «El cap de setmana previ i fins al 8 de desembre, tot indica que estarà força ple pel que fa a les ocupacions», va exposar Pujol, que va incidir que «segons la previsió, a les parròquies centrals estarem per sobre del 90% d’ocupació». Així mateix, el director de l’UHA també va reconèixer que després del dia 8, «les reserves són més fluixes», en especial els dies abans del següent cap de setmana (11 i 12 de desembre), tot i que va augurar que «hem d’esperar l’última hora, que és el que sempre ens acaba de donar l’empenta final i farà que tinguem un bon pont».

Més enllà d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Pujol també va puntualitzar que les reserves eren inferiors, tot i que també esperava poder assolir xifres d’ocupació interessants. «Coincidint amb l’inici de la temporada d’esquí, jo crec que les parròquies altes també s’aniran omplint», va matisar. En definitiva, el sector està expectant pel pont de la Puríssima, que pot ser el preludi a una bona temporada d’hivern, i que a més, la distribució dels festius proporciona als hotelers nou dies potencials de rebre clientela del país veí del sud. I, especialment, l’UHA espera que la bona afluència del pont es pugui traduir en un augment significatiu de les pernoctacions entre setmana. «Amb el pont aconseguirem que la mitjana d’ocupació entre setmana, en lloc del 45% com aquesta, potser la tinguem en un 80%», va recalcar Pujol. 

I també amb la vista posada a la temporada d’hivern, des de l’UHA es va notificar que alguns establiments associats han fet «una aturada tècnica» les darreres setmanes per ajustar les vacances del personal i reestructurar l’establiment de cara a l’hivern. És per això que, en el balanç d’ahir, hi havia dos hotels oberts menys que en les setmanes anteriors.

Contractacions en marxa

Així mateix, Pujol va assegurar que els hotels van duent a terme contractacions de temporers els darrers dies, «més o menys, com cada any». En aquest sentit, el director de l’UHA va corroborar que «hi ha gent que s’està oferint, així que en principi, tot hauria d’anar normal». És a dir, que després d’un estiu «dramàtic» pel que fa a la disponibilitat de mà d’obra, el fet de «tenir la porta oberta als extracomunitaris temporers» facilita l’accés a personal, una via que a l’estiu no és possible.

En qualsevol cas, des de l’UHA estan evidenciant les dificultats d’aquestes persones de trobar allotjament durant la seva estada, apuntant que «la qüestió de l’habitatge és un problema cada any, i aquest una mica més». En canvi, el sector no està trobant dificultat per elements lligats a la pandèmia, com és l’arribada d’aquests treballadors al país o pel que fa al seu estat de vacunació.

Sigui com sigui, l’UHA segueix participant en les taules de treball iniciades pel Govern amb l’impuls de la CEA al voltant de la manca de mà d’obra, tot i que tal com va posar en relleu Pujol, té un plantejament global de l’any i pel llarg termini. «A les taules s’intenta posar remei a un problema que tenim des de fa un temps i que és greu: s’ha d’aprofundir per buscar l’arrel del problema», va puntualitzar, incidint que la problemàtica és més greu a l’estiu perquè «tenim més competència d’altres destinacions turístiques del voltant».

En darrera instància, el director de l’UHA va valorar que, des que es va facilitar la posada en marxa opcional del certificat Covid a la restauració «ha tingut poc seguiment», malgrat que el sector està pendent de com evoluciona la situació i la mesura. De fet, Pujol va recalcar que «a Europa s’implementa cada vegada a més llocs», i que si es va estenent, Andorra també ho haurà de fer. «El problema del certificat Covid no és altre que el costum, i això passa sempre que hi ha una cosa nova», va reflexionar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT