PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

FEDA avisa que si hi ha talls de llum seran programats

L’elèctrica diferencia entre una apagada i un «desajust entre oferta i demanda»

Per Laia Bautista

La central hidroelèctrica de FEDA, a Encamp.
La central hidroelèctrica de FEDA, a Encamp. | EL PERIÒDIC

Les Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) van assegurar a EL PERIÒDIC que si hi ha talls de llum, seran programats, és a dir, que davant una apagada sobtada es limitaria l’abast del subministrament d’energia i si fos previsible «les parades serien programades amb antelació». En aquest sentit, van puntualitzar que en cas de produir-se aquesta situació a la zona central europea «aquesta no afectaria l’oest» del continent i, per tant, a cap de les dues principals exportadores d’electricitat al Principat (França i Espanya). Cal recordar que la preocupació d’una apagada general va sorgir arran de les declaracions que va fer la ministra de Defensa austríaca, Klaudia Tanner, en una roda de premsa on alertava el seu país de possibles talls d’electricitat al centre d’Europa dins del marc dels pròxims cinc anys, sense concretar quan ni què podria provocar-los.

En el cas d’Andorra, el país té una gran dependència energètica dels seus països veïns i, com es troben a l’oest d’Europa, la suposada apagada energètica no afectaria el Principat ni les dues xarxes subministradores. Tot i això, van recordar que «anualment s’importa prop del 80% de l’electricitat que es consumeix, això vol dir que en el conjunt de l’any, la producció pròpia només permet abastir el 20% de la demanda».

A més, des de l’elèctrica van precisar la diferència entre una apagada general i un «desajust entre l’oferta i la demanda». En el primer cas, la manca de subministrament provocada per una avaria o un incident en les xarxes tindria una afectació més generalitzada i totalment imprevisible. Per tant, per evitar una caiguda general, els sistemes elèctrics de les centrals limitarien l’abast del subministrament d’una zona mitjanament gran. En aquest sentit, FEDA va confirmar que els operadors de les xarxes de França i Espanya no preveuen tensions excepcionals. Pel que fa a un «desajust de l’oferta i la demanda», l’elèctrica va comunicar que són previsibles i, tot i que hi hauria talls de subministrament en zones reduïdes del país i amb una durada determinada, «les parades serien programades amb antelació». En aquest sentit, van aprofitar per donar a conèixer que s’han reforçat les connexions amb França i Espanya, així que «en cas que hi hagués una apagada a la zona veïna de França, Andorra podria abastir-se del costat espanyol, i en cas que hi hagués una apagada a la zona veïna d’Espanya, es podria abastir del costat francès», una situació que van declarar ja ha passat alguna vegada sense que els clients andorrans percebessin l’apagada.

En qualsevol cas, l’elèctrica va recomanar per al futur en general que «la millor manera de protegir-se de possibles apagades és estalviar i adaptar el consum a les fonts de producció renovables». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT