PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SEP demana que es desplegui la carrera professional dels docents

Vilarrubla es reuneix per primera vegada amb els membres de la nova junta del sindicat

Per Laia Bautista

Un moment de la trobada entre les autoritats d’Educació i la nova junta del SEP, ahir.
Un moment de la trobada entre les autoritats d’Educació i la nova junta del SEP, ahir. | GOVERN D\'ANDORRA

La junta del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) –que va renovar-se el mes de setembre– es va reunir ahir per primer cop amb la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, a la qual va traslladar traslladar les inquietuds que tenen diversos col·lectius pel que fa al reglament de la carrera professional dels docents. 

En aquest sentit, la secretària general, Marisa Santos, va posar en relleu a EL PERIÒDIC –abans de la reunió amb la ministra– que en primer lloc reclamen que es desbloquegi la Gestió de l’Acompliment (GAdA), que es va congelar en un moment donat l’any 2008 per la crisi econòmica i que, des de llavors, s’ha modificat la llei, però mai més s’ha tornat a portar a terme. «Tenim molts companys que, d’ençà que van entrar per edictes i són funcionaris, segueixen estant al 80% o per sota de la seva graella salarial», va posar de manifest Santos. El GAdA és un sistema per garantir una qualitat en el servei de l’administració pública que se centra en el creixement personal que pot tenir cada individu dins de la seva carrera professional independentment del col·lectiu al qual pertanyi.

En una línia similar, el SEP també va posar de manifest la situació dels eventuals dels cossos de l’educació. «Constatem que perdem a gent molt vàlida pel camí», va esmentar Santos. «Això és lamentable, tant per la qualitat del sistema educatiu com per l’estabilitat dels centres, perquè el que realment necessitem és mantenir aquestes persones que tenen experiència i vàlua», va assenyalar Santos. La situació que va traslladar la secretària general del SEP, parteix del sistema d’aprovisionament de les places dels eventuals que fa molts anys que estan a l’escola i que han de seguir passant anualment una avaluació per demostrar la seva vàlua professional.

En aquest sentit va explicar que aquest col·lectiu està a la borsa de treball segons la funció que reben, tot i que també poden estar inscrits en altres. Per aquest motiu, els professionals van fluctuant en posició i desconeixen a quina borsa laboral es troben. «A l’hora de presentar-se a un edicte tenen el problema que postulen per una plaça quan tenen una millor nota en una altra borsa», va exemplificar Santos, al·legant que no els hi donen explicacions de per què els hi donen una plaça i no l’altra.

D’altra banda, també van posar en relleu que consideren que no tenen les mateixes oportunitats els eventuals que no són andorrans i que fa molts anys que són aptes anualment per a seguir treballant, perquè primer hi ha una fase interna, després una nacional i quan s’obre per a tothom les places vacants ja estan cobertes. Per aquest motiu, Santos va proposar que una opció seria que els hi donessin prioritat a l’hora de poder presentar-se als edictes o almenys que puguin tenir les mateixes prioritats que els que ja formen part de la borsa interna.

Altres punts que també va volia plantejar a la ministra van ser l’ús de les plataformes de Zoom o Meet per no perdre classes –tant per a  alumnes com a professors– a més de sol·licitar que el Ministeri d’Educació proveeixi de mascaretes transparents per a tothom (indiferentment de si estan o no vacunats). 

Trobada amb el ministeri/ Així mateix, el Govern va informar en un comunicat que la reunió celebrada ahir va servir per conèixer els nous interlocutors i perquè la ministra els fes un resum dels diferents projectes legislatius que hi ha en curs, així com per crear un espai de reflexió al voltant de les escoles i del concepte educatiu. A banda de Vilarrubla, també van participar en aquesta reunió de primer contacte Xavier Campuzano, director del Departament de Formació Professional, Formació al Llarg de la Vida i Innovació Tecnològica; Marie Pagès, directora d’Inspecció, Qualitat Educativa i Recursos Humans; i Maite Casals, directora d’escola andorrana i formació andorrana.

La nova junta del SEP la conformen la secretària general, Marisa Santos, la secretària d’organització, Carla Guinot, la tresorera Raquel Brufau, la secretària, Cristina Caminal i els vocals Laura Bragança, Sabrine Gregoire, Gemma Garcia, Jordi Missé i Núria Pastor. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT