PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’antiga RN22 s’adequarà pel seu ús mentre durin les obres a l’RN20

L’acció permetrà que no s’hagin de dur a terme passos alternatius mentre es facin els treballs

Per El Periòdic

Imatge de grup d’alguns dels assistents en el V Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània, celebrat ahir a Tolosa.
Imatge de grup d’alguns dels assistents en el V Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània, celebrat ahir a Tolosa. | Govern d\'Andorra

Els serveis de la Direcció Interdepartamental de les carreteres del Sud-Oest de França (Dirso) van anunciar que, per tal de reduir el termini d’execució i evitar l’afectació viària mentre s’actua a la RN20, el trànsit es desviarà per l’antiga carretera RN22 –ara tancada–, que s’adequarà i condicionarà. Així es va exposar en el marc del V Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània, celebrat ahir a Tolosa, i que va estar encapçalat pel cap de Govern, Xavier Espot, i el prefecte de la regió d’Occitània, Étienne Guyot, que van reiterar novament la importància d’aquestes obres, que «milloraran substancialment l’accés al Principat des del costat francès». 

Així, segons va indicar el Govern en un comunicat de premsa, durant la primera part de la trobada, ambdós mandataris amb les seves respectives delegacions van presidir la reunió de seguiment del Comitè de Pilotatge (Copil) de l’acord internacional entre Andorra i França de millora dels accessos rodats al Principat signat el 2017, i van constatar els avenços en els treballs al llarg de l’any 2021. En concret, es va tractar l’evolució del projecte de construcció d’una galeria parallaus del corredor H2, a la carretera RN20 –a l’Ospitalet–, i que centra bona part d’aquest acord internacional. Espot i Guyot van tractar l’avantprojecte d’aquesta galeria de més 300 metres de longitud i van validar-ne les següents etapes, que permetrien iniciar l’obra l’estiu del 2023.

A més, complementàriament a la reunió de la Copil i durant el V Diàleg Transfronterer, ambdues delegacions també van mantenir una reunió de la Comissió de seguiment de l’Acord franco-andorrà per a la gestió d’aigües. Entre altres, van repassar l’acord signat entre ambdós executius per a la connexió de les xarxes de recollida d’aigües residuals o la neteja realitzada al llac de les Abelletes aquest estiu. També van compartir els resultats de la qualitat de l’aigua de la conca.

Conveni en salut

Pel que fa a altres qüestions tractades durant la jornada, cal posar en relleu els avenços per a la cooperació sanitària. Així, en el marc d’un dels grups de treball de diàleg transfronterer sobre temàtiques específiques iniciat el 2017, i on a banda del Govern també participen la Prefectura i representants de la Regió, es va signar una carta d’intencions sobre la signatura d’un futur conveni de cooperació sanitària entre el Principat i la república francesa, i per part d’Espot, Guyot, i del director general de l’Agència Regional de Salut d’Occitània (ARS Occitanie), Pierre Ricordeau. Aquest conveni té per objectiu crear una relació més estreta sobre qüestions sanitàries com el trasllat de pacients, la formació de professionals o la col·laboració en àmbits com la geriatria, l’oncologia, la traumatologia, les urgències o la salut mental. Els signataris de la carta es van marcar un termini de sis mesos per finalitzar aquest projecte de conveni.

Més enllà de la Salut, també es va fer el punt d’altres grups de treball d’altres àmbits. En el cas de l’Ensenyament Superior es va tractar la mobilitat dels estudiants andorrans a diferents universitats franceses o els convenis d’estades formatives pels estudis de bàtxelor en infermeria. El grup d’Agricultura i Alimentació va exposar els nombrosos progressos que s’han fet els darrers 10 anys en el marc de la promoció dels productes locals als dos costats de la frontera, amb fires i esdeveniments agrícoles, i l’estreta col·laboració amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans. 

Finalment, per primera vegada també hi va haver un grup de treball centrat en el Patrimoni i l’Acció Cultural per estudiar els possibles projectes de col·laboració al voltant de la protecció del patrimoni material i immaterial, o l’organització d’una visita a Andorra dels responsables culturals de la regió per permetre’ls conèixer els equipaments culturals i buscar establir una xarxa de formacions i tallers per als artistes.

A la reunió del V Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània també hi van participar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy; i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó. Per part francesa hi eren presents els prefectes de l’Arieja, Sylvie Feucher; i dels Pirineus Orientals, Étienne Stoskopf; mentre que per part de la Regió es van unir el conseller regional i representant de la presidenta del Consell Regional d’Occitània, Fabrice De Comarmond; la presidenta del Consell departamental de l’Arieja, Christine Téqui; i el vicepresident del Consell Departamental de Pirineus Orientals, Nicolas Garcia. També s’hi van desplaçar l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega; i de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet.

PUBLICITAT
PUBLICITAT