Поскупљење горива задало додатно главобољу предузећима: Превозници пред колапсом

Јелена Станић
Поскупљење горива задало додатно главобољу предузећима: Превозници пред колапсом

БАЊАЛУКА - Превозницима у Српској, који се од појаве вируса корона суочавају са константним падом прихода, додатни ударац задају и стална поскупљења горива, а представници предузећа из области саобраћаја кажу да ће без помоћи надлежних морати паркирати аутобусе.

 

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза РС Дејан Мијић казао је за “Глас Српске” да раст цијена горива превозници не могу да прате и да се налазе пред колапсом.

- Стање је катастрофално. Порасле су цијене горива, дијелова за возила и осталог материјала, а ту је и одлив радне снаге, који ствара додатни притисак на превознике - казао је Мијић, који је и директор бањалучког “Аутопревоза”. Како каже, осим предузећа за превоз путника скок цијена нафте погађа и фирме за теретни превоз, које су до сада углавном одолијевале изазовима које је донијела пандемија.

Мијић је истакао да је једини начин да предузећа опстану додатна помоћ Владе Републике Српске.

- Требало би да се и овој грани привреде, као што је случај са индустријом текстила, обуће и коже, умање основице за обрачун пореза и доприноса, како бисмо средства усмјерили на повећање плата радницима - рекао је Мијић.

Додао је да је за сада неизвјесно да ли ће бити раста цијена карата, који, како је казао, не би ни поправио стање у којем се превозници налазе.

- Никада нисмо имали оволики пад прихода уз скок цијена горива. Црпимо посљедње атоме снаге. Имамо проблем са враћањем кредита које смо дизали - истакао је Мијић додајући да је све теже и подићи кредит, јер банке углавном траже додатне залоге.

Да за сада неће бити поскупљења карата потврдио је и шеф саобраћаја у “Зам турсу” из Лакташа Ранко Ћургуз, али да ништа не може да гарантује.

- Ако наставе расти цијене нафте, мораћемо да подигнемо и цијене карата. Због страха од заразе вирусом корона грађани избјегавају аутобусе и све чешће путују личним аутомобилима, о чему свједоче и колоне аутомобила у јутарњим часовима, када људи путују на посао - рекао је Ћургуз.

Он је додао да су опстали захваљујући помоћи Владе РС, али ако не наставе са подршком, Ћургуз каже да је повећање цијена услуга неминовност.

У зворничком предузећу “Арома транс” казали су да настоје да придобију нове путнике не мијењајући цијене услуга, али да су поскупљења карата извјесна, ако се ситуација не промијени ускоро.

- Убијеђени смо да ће се то десити, јер су превозници у Српској у тешкој ситуацији посљедње двије године. Све је скупље, а путника све мање - рекли су из “Арома транса”.

Акцизе

Дејан Мијић казао је да ће тражити од Савјета министара да се БиХ одрекне одређеног дијела акциза на гориво.

- Ово нарочито важи за градски и приградски превоз, јер наша возила никада неће изаћи на аутопутеве, а и ми то плаћамо кроз цијену горива - рекао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана