Додик: Република Српска Дејтон враћа изворном облику

Г.С.
Додик: Република Српска Дејтон враћа изворном облику

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Дејтонски споразум већ распакован и да Републике Српске својим потезима настоји да га врати у изворне оквире.

На новинарско питање да прокоментарише изјаву лидера СДС-а Мирка Шаровића да је опасно распакивање Дејтона, Додик је рекао да нема потребе да то коментарише и да је "Шаровић продана душа која једино ужива када дође са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем" и другима из Обавјештајно-безбједносне службе /ОБА/.

"Шаровић нема повјерења у полицију Републике Српске, него се вози уз објеђење директора ОБА Османа Мехмедагића", рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је додао да је његова пратња полиција Републике Српске.

Додик је најавио да ће ускоро имати и састанак са представницима парламента Хрватске и да ће заједно са представницима коалиционих странака разговарати о свим питањима у БиХ.  

Додик: До краја мјесеца укинућемо Обавјештајну службу БиХ

Ми ћемо обавјештајну службу БиХ укинути до краја мјесеца и забранити њен рад у Републици Српској, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, обраћајући се новинарима у Сарајеву.

Потом је додао да ће Република Српска формирати своју обавјештајну службу.

На новинарско питање да ли се плаши да би могао бити ухапшен Додик је рекао:

"Не желим ни са ким да се свађам. Ко би мене могао да ухапси, јер сам ја по вама овдје у ФБиХ криминалац. То је ваша ствар, ви можете да карактерише ствари како желите. Ја не желим да иком фали длака са главе, али желим да вратим Републици Српској њена уставна права."

Додик је рекао да зна да је међународна заједница одустала од заједничке државе и да прави бошњачку државу.

Додао је да ће донијећети одлуку да се поништава наметнути закон Педија Ешдауна о забрани располагања одређеном имовином Републике Српске.

Додик је истакао да је веома важно да постоји прецизан и јасан дијалог. 

"У Републици Српској нико нема луд, ни поремећен, нити има ико ко не схвата да је ово деликатан тренутак, али то није повод за оне који тврде да ће у БиХ бити рата, неће бити рата", јасан је био Додик

Након састанка чланова Предсједништва БиХ са министром за европске и иностране послове Аустрије Михаелом Линхартом, Додик је рекао новинарима да је то била прилика да се аустријски дипломата упозна о стању у БиХ.

 

"БиХ стабилна земља у безбједносном смислу и да ће тако остати, али да није јединствена нити је икада била. Вјерујемо да дипломате имају добар брифинг и да знају детаље, а оно што сам јуче рекао, поновио сам и данас без намјере да спекулишем о било чему", рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска нема намјеру да уруши територијални интегитет БиХ, али да има одлучну намјеру да врати суверенитет који је Устав и Дејтонски споразум дао Републици Српској.

"То ћемо и урадити, али то није једнако угоржавању територијалног интегритета БиХ", поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да је аустријски министар поменуо неколико термина, међу којима стабилност и јединство.

"Вјерујем да БиХ има стабилност у безбједносном смислу и да ће тако остати, без обзира што неко стално најављује неку причу о рату. Јединство БиХ нема и то су испразни захтјеви, јер БиХ никада није била јединствена", оцијенио је Додик.

Он је најавио да ће у понедјељак, 18. октобра, у свој кабинет довести пријатеља, хармоникаша да, како каже, мало релаксира атмосферу.

"Не видим зашто су људи забринути. Ми радимо у складу са Уставом, са надлежностима које имамо и имамо свој политички став да оно што смо пренијели раније није дало никакве резултате", поновио је Додик.

Он је поручио да Српска неће да буде у пропалом концепту Оружаних снага БиХ, Високог судског и тужилачког савјета, индиректних пореза.

"Зато ћемо повући своје сагласности и мислимо да се боримо за наше интересе, не угрожавајући друге", потврдио је Додик.

Према његовим ријечима, Српска неће да плаћа илузије, као што су Оружане снаге.

"И даље сматрам да БиХ треба да се демилитаризује, јер 350 милиона марака, колико се плаћа војска, оде у бунар и никоме не помаже. Тај новац боље искористити за изградњу болница у БиХ", оцијенио је Додик.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана