PUBLICITAT

Absències significatives durant el sisè congrés de Demòcrates

Només un dels fundadors, Ladislau Baró, hi va assistir

Per El Periòdic

Un moment del sisè congrés celebrat per Demòcrates dissabte passat.
Un moment del sisè congrés celebrat per Demòcrates dissabte passat. | DEMÒCRATES

Demòcrates va celebrar dissabte el sisè congrés, durant el qual els seus dirigents es van esforçar més que en explicar el contigut de les ponencies aprovades en transmetre una imatge triomfalista i d’unitat de cara a l’opinió pública, tenint en compte que ja només falta un any i mig per a les properes eleccions generals. Tot i això, el cert és que el congrés, que coincideix amb la celebració del desè aniversari de la fundació del partit, va servir per constatar, una vegada més, la profunda crisi interna que viu la formació des que es va aprovar el pacte amb Liberals d’Andorra (L’A). I és que molts de antics integrants de la formació mai han vist amb bons ulls aquesta aliança que es va establir per poder configurar una majoria parlamentària amb la qual governar en aquesta legislatura. 
Una bona prova d’aquesta situació anòmala per la qual travessa el partit des de ja fa mesos són les significatives absències que es van registrar durant la trobada. En aquest sentit, només un dels que es poden considerar com a fundadors de Demòcrates, el lauredià Ladislau Baró, hi va assistir al congrés.  Entre les absències més que significatives hi va haver,  per exemple, la de l’excap de Govern, Antoni Martí , que va preferir dedicar la jornada a altres ocupacions personals abans que assistir a la reunió, així com la de l’exconseller general, exsubsíndic i actual conseller comunal a Escaldes-Engordany, Miquel Aleix i.  Pel que fa a Martí, com tothom sap, des de fa mesos ja no forma part de Demòcrates, ja que va abandonar la militància per les discrepàncies amb els actuals dirigents precisament pel pacte fixat amb els liberals. Tot i així, el cert és que des de la direcció del partit s’havien fet gestions perquè Martí hi fos present en aquest congrés, ja que a ningú se li escapa que, malgrat estar fora de la formació, conserva encara un gran pes polític a nivell nacional i parroquial. 
Del congrés del passat dissabte es dedueix també que Demòcrates ja té un possible candidat alternatiu per al futur, com és l’actual cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol,  que guanya quota de poder intern i s’incorporara com a vicepresidenta segona a l’executiva. Marsol mai ha amagat la seva voluntat  de ser la candidata a cap de Govern, però la gran pregunta és si es veurà amb força per intentar-lo en les properes eleccions generals o esperarà quatre anys més, és dir, fins que l’actual cap de Govern, Xavier Espot, es retiri de la primera línia.  
Més enllà de la renovació d’alguns càrrecs, el sisè congrés de Demòcrates  va aprovar set ponències que tractaven sobre la salut mental, les ajudes socials, la sostenibilitat les pensions, la diversificació de l’economia, la proposta d’acord de Joventut, el suport a les empreses i el foment del català. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT