PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els apartaments turístics tardaran dos o tres anys en recuperar-se

La previsió per a l’hivern és que hi hagi un 15% menys de clients respecte a l’any anterior

Per Andreu Rubert

Imatge d’arxiu d’un grup d’esquiadors a El Tarter.
Imatge d’arxiu d’un grup d’esquiadors a El Tarter. | Tony Lara

Les expectatives de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) són molt optimistes de cara a la temporada d’hivern. De fet, el seu president, Àlex Ruiz, preveu que «estem fent comparatius, respecte a la 19-20, i creiem que sols estarem entre un 10% i un 15% per sota respecte a la prepandèmia». És més, el sector té l’expectativa que aquesta xifra pugui millorar a última hora, ja que «molta gent no té previsió de fer reserva amb temps atès la situació de la pandèmia i, per tant, no s’arrisquen a fer reserves», va manifestar Ruiz. Així i tot, estimen que puguin recuperar-se aviat en l’àmbit econòmic, ja que tal com va declarar el president d’AEAT «tardarem encara entre dos i tres anys com a mínim a recuperar tot el que hem perdut».


Tenint en compte aquestes expectatives per a la temporada, un dels temes dels quals s’ha parlat en les darreres reunions amb el ministre de Turisme, Jordi Torres, ha estat les quotes de treball. Respecte a aquestes Ruiz va comentar que «els apartaments necessiten gent, però és cert, que necessiten menys  que els hotels. Al voltant d’un 75% de les quotes hauria d’anar a hotels i un 25% per als apartaments». Així i tot, va manifestar que «ens falta molt de personal en diferents àrees» i que per pal·liar-lo «haurem d’anar fent amb els temporers». A banda, el mandatari de l’AEAT va afegir que «el sector de l’obra se’ns ha endut molta gent perquè les condicions d’ells són millors que les nostres».


Un altre dels temes candents al sector és el de la implantació de la taxa turística per part del Ministeri de Turisme. Des dels allotjaments turístics consideren la proposta per part del ministre Torres com a «bona» per al sector, ja que «s’espera recavar uns 10 milions d’euros i ens van deixar molt clar que el 100% de la recaptació aniria al sector i una part d’aquesta serà per crear atractius turístics», va declarar Ruiz. És més, una de les propostes que va posar damunt la taula el president va ser que «amb els primers diners de la recaptació seria bo destinar-los per posar algun atractiu al Pas de la Casa, sobretot per al turista espanyol que el desconeix». Respecte als tipus d’atractius que es podrien posar al Pas, Ruiz va manifestar que «això és competència del ministeri», però va afegir que «li vaig plantejar que es posi allí l’Outlet Andorra com està a Catalunya l’outlet de La Roca». Tot i la pandèmia, altre dels assumpte que continua preocupant al sector dels allotjaments turístics és el de l’intrusisme. Ruiz va recordar que «nosaltres quan van fer la nova llei d’apartaments turístics vam haver de pagar una quota per apartament de 200 euros», i va subratllar que «amb aquesta quota els comuns es dedicaven a investigar l’intrusisme en el sector». Però, el president d’AEAT creu que aquest és un problema que «existeix, i existirà per la manca d’ingressos amb la pandèmia». No obstant això, Ruiz va assegurar que les denúncies «estan funcionant». 

La integració entre Emap i Ensisa, positiva per al sector

Un dels temes que va valorar Àlex Ruiz va ser la integració d’EMAP i Ensisa amb Crèdit Andorrà. El president d’AEAT la va descriure com «molt positiva per al sector». Aquesta apreciació l’extreu per la possible adhesió de les estacions a la marca Grandavalira, ja que «el nom comercial de Grandvalira és ja reconegut a escala mundial i com més present estigui a la resta de pistes, amb noves inversions, millor». També va destacar que és bo per a les mateixes estacions de Pal-Arinsal, ja que «estaven un poc més deixades en comparació i el seu públic era més familiar, això les millorarà i diversificarà els seus usuaris». Així i tot, des del sector, tal com va assegurar Ruiz, encara no hi ha hagut cap conseqüència en l’àmbit econòmic des de l’anunci de la integració, perquè «encara falta que es faci més eco fora del país. Crec que dins del país ha estat important, però fora molta gent encara no ho sap», i va declarar que «serà molt important com ho difondrà Grandvalira perquè molta gent s’adonarà així».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT