Кадровске промјене стигле и пред врата Института за нестала лица БиХ: Крај за све па и за Машовића

Ведрана Кулага Симић
Кадровске промјене стигле и пред врата Института за нестала лица БиХ: Крај за све па и за Машовића

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - У Институту за нестала лица БиХ су на помолу озбиљне кадровске промјене, од врха па надаље, јер су готово свима у руководству истекли или половином септембра истичу мандати, а из Српске подвлаче да у овом кругу морају бити изабрани стручни људи да би процес тражења био приведен крају, јер вријеме чини своје.

Савјет министара је, уз сагласност Међународне комисије за нестале, као другог суоснивача Института, 2016. године формирао Привремени управни одбор, што, према многим оцјенама, представља ризик у погледу одлука, а ситуацију, посебно с правне стране, додатно компликује то да је члановима Надзорног одбора мандат истекао 2010, а почетком ове године преминуо је члан из реда Срба, чиме је онемогућен и пуноправан рад, јер одлуке доносе консензусом. Институтом руководи Колегијум директора, са три члана, по један из сваког народа, именује их и разрјешава Управни одбор на основу јавног конкурса, стручних квалификација и релевантног радног искуства, док се они ротирају на позицији предсједавајућег сваких осам мјесеци.

Мандати актуелним члановима Колегијума директора Амору Машовићу, Николи Перишићу и Марку Јуришићу истичу 19. септембра ове године. У Министарству за људска права и избјеглице БиХ потврдили су за “Глас” да су упућени одређени дописи и направљен редослијед корака да би се у року привеле крају процедуре, регулисао статус чланова Управног одбора те изабрани нови директори у колегијум.

- Упутили су допис Управном одбору да распишу конкурс за избор нових чланова колегијума. Обећали су да ће до краја овог мјесеца имати сједницу па ћемо видјети. Уз то спремна је и информација која ће брзо ићи према Савјету министара БиХ која се тиче чланова Управног одбора Института, док када је ријеч о Надзорном одбору и ту су послати одређени дописи да буду достављена имена нових кандидата - закључили су у том ресору.

Перишић, који је тренутно предсједавајући Колегијума директора, истакао је за “Глас” да су упутили неколико дописа о статусу Надзорног одбора, али и потврдио да свим директорима у септембру истичу мандати те да очекује да ће јавни конкурси бити ускоро расписани.

Још крајем прошле године представници породица несталих из Српске су тражили да Машовић оде у пензију, јер је напунио 65 година, али му мандат, како је утврдила инспекција, истиче средином септембра. У Републичкој организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила годинама истичу да је управо он највећи кривац због застоја у тражењу несталих Срба. Предсједник те организације Вељко Лазић за “Глас” истиче да се, поучени ранијим искуством, не могу надати да ће стање бити драстично поправљено, али очекују да ће, овај пут, квалитетан кадар бити изабран.

- До сада су тражени подобни људи да би били тражени сви, сем Срба. На те позиције у Управном одбору и Колегијуму директора морају доћи озбиљни, стручни и људи на које политика неће моћи утицати и да коначно ставимо тачку на ове процесе, јер је превише времена већ прошло - закључио је он.

Посљедњи покушај реорганизације Института за нестала лица заустављен је прије неколико година непосредно пред постизања договора, који је, како тврде из Српске, био извјестан, али је прво изигран од стране представника из ФБиХ, а потом и са нивоа БиХ.

Упозорења

Република Српска још потражује око 1.600 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Српској још налазе посмртни остаци око 600 ексхумираних неидентификованих лица. Из Српске годинама упозоравају на то да је процес тражења несталих Срба у застоју након формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године те да би тражење несталих до сада било готово завршено да је процес остао у надлежности ентитетских комисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана