Изградњу “Бук Бијеле” опструисаће мјесецима

Ведрана Кулага Симић
Изградњу “Бук Бијеле” опструисаће мјесецима

БАЊАЛУКА - Комисија за концесије БиХ, због бројних проблема у раду, тешко ће успјети да у року који је добила од Уставног суда БиХ донесе одлуку у предмету изградње хидроелектране “Бук Бијела”, коју граде Српска и Србија, што може, према неким оцјенама, додатно да продужи агонију и неизвјесност.

 

Уставни суд је прошле седмице, одлучујући о захтјеву који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези са пројектом ХЕ на Дрини, донио дјелимичну одлуку о допустивости и меритуму. Комисији је наложено да, у својству Заједничке комисије за концесије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке ријеши спорна питања настала у вези с додјелом концесија.

Међутим, комисија, осим што је стално на мети критика због нерада, има и других проблема. Према закону треба да има седам чланова, али тренутно броји само четири јер су осталима мандати истицали од 2008. до 2015. Осим тога, одлуке се доносе ако су присутна најмање четири члана, од којих по један треба да буде из ФБиХ, Српске и Брчко дистрикта, али тренутни састав не одражава то правило те је и у том погледу функционисање комисије онемогућено. На све то, процедура за избор нових чланова покренута је тек половином прошлог мјесеца, а упућени не крију да би тај процес, у случају трзавица политичке природе на нивоу БиХ, односно у Савјету министара и Парламенту, могао потрајати и мјесецима прије него што нови сазив добије зелено свјетло.

На то је у одређеној мјери јуче указао адвокат и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић. Уз апострофирање да је ова одлука Уставног суда БиХ само један у низу показатеља да је потребно усвојити закон којим ће бити регулисане надлежности и састав тог суда, Петковић је рекао да није нормално да се предметни уговор овако враћа комисији на усаглашавање и рјешавање, подсјетивши и да јој је истекао мандат.

- Шта ћемо ако Заједничка комисија за концесије не донесе никакву одлуку? Да ли ћемо доћи у правни вакуум и како то превазићи - упитао је Петковић.

Одговоре на сва питања која су отворена нема ни замјеник предсједника Комисије за концесије БиХ Миломир Амовић. За “Глас” је потврдио да још нису запримили одлуку Уставног суда нити знају када би могла стићи. До тада, како је рекао, не знају ни који им је посао тачно повјерен.

- Тешко је сада било шта рећи. Ни како ћемо одлучивати, ко ће, ни ништа. Прво треба да проучимо одлуку и видимо са колегама из ентитетских комисија како да формирамо Заједничку комисију, да ли има потребе и шта је предмет спора. Да ли је уставна надлежност или је законска процедура - истакао је Амовић.

Комисија ће, сматра, вјероватно донијети неку одлуку у овом случају.

- Док се не упознамо са предметом, не можемо ни размишљати о роковима. Све је сада далеко од било каквог рјешења. Не можемо ни претпоставити да ли се то може у року ријешити и да ли ће ријешити - закључио је Амовић.

Камен темељац за “Бук Бијелу” на Дрини положили су половином маја ове године премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, а посљедњих мјесеци, откако је откривено да су двије републике одлучне да реализују тај пројекат, не престају реакције дијела јавности и невладиног сектора из БиХ и Црне Горе, који упозоравају да нема свих сагласности. Уз то је покренута процедура пред Уставним судом БиХ, чиме је настављен низ проблема који прате пројекат од 1965. године, када се дошло на ту идеју.

Инвестиције

Милан Петковић је јуче истакао да Комисија за концесије БиХ од оснивања није додијелила ниједну концесију те се поставља питање оправданости њеног постојања.

- Овим се желе блокирати и онемогућити велике стране инвестиције иако је Србија спремна да ради и гради у БиХ, те је ријеч о очигледно добром пројекту изградње хидроелектране “Бук Бијела” - рекао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана